Turistička sezona u Grčkoj pred kolapsom

Autor: Marija Crnjak , 10. srpanj 2015. u 14:57
Foto: Thinkstock

U Grčkom turističkom udruženju nadaju se da će grčka Vlada uskoro riješiti situaciju s kreditorima kako bi se što prije oporavilo turističko tržište.

Last minute rezervacije u Grčkoj pale su za trećinu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a od nedjeljnog referenduma u kojem su Grci odbili ponude vjerovnika prodaja zrakoplovnih karata prema Grčkoj pala je u prosjeku za 30-35 posto, u nekim destinacijama i za dvije trećine nego lani, objavilo je Grčko turističko udruženje. U Udruženju napominju da je sreća što je kriza u zemlji eskalirala usred turističke sezone, kad je većina aranžmana već ugovorena. 

Ipak, last minute aranžmani iznose oko petine ukupnog turističkog prometa prema Grčkoj, tako da je šef udruženja Andreas Andreadis izjavio kako se nada da će grčka Vlada uskoro riješiti situaciju s kreditorima, kako bi se što prije oporavilo turističko tržište koje će patiti zbog pada rezervacija i cijena. 

Jednako ozbiljan problem za Grčku i turistički sektor predstavlja odluka nekoliko zrakoplovnih kompanija, uključujući Emirates, Qatar Airways i Turkish Airlines zabranilo grčkim agencijama prodaju njihovih zrakoplovnih karata, potvrdio je stranim medijima predsjednik Grčkog udruženja putničkih agencija (HATTA), koji ovu odluku smatra preoštrom, pogotovo stoga što su agencije već otplatile 82 posto potraživanja za 2015. 

Hitnu proceduru uvelo je i međunarodno udruženje zrakoplovnih kompanija (IATA) koja od grčkih agencija traži naplatu u roku od sedam dana umjesto svaka dva tjedna, doduše u poseban fond jer novac ne može napustiti zemlju. 

Turkish Airlines i Emirates potvrdili su Reutersu da su prestali izdavati karte preko grčkih turoperatora, no ističu da se one mogu kupiti u njihovim poslovnicama i online. Također, poručuju da će se navedena odluka razmatrati u skladu s okolnostima.

Ostale velike zrakoplovne kompanije nastavile su prodavati karte, iako kupci s grčkim karticama mogu očekivati poteškoće, napominju. Ryanair koji obično prodaje karte online objavio je da grčki građani mogu kupovati gotovinom, dok Lufthansa posluje kao prije s Grčkom.

Komentirajte prvi

New Report

Close