Lakše do zaposlenja u Europskoj uniji

Autor: Poslovni dnevnik , 02. srpanj 2013. u 21:59
Uvodi se nova kartica/FOTOLIA

Europski parlament i Vijeće EU postigli sporazum profesionalnim kvalifikacijama.

Europski parlament i Vijeće EU su nakon godinu i pol pregovora postigli sporazum o izmjenama Smjernice o profesionalnim kvalifikacijama, kojima bi bi trebale olakšati procedure oko priznavanja kvalifikacija radnika u zemljama članicama EU i njihovo zapošljavanje, piše internetski portal posao.hr.

Najveća novost koju donosi promijenjena direktiva je uvođenje elektroničke europske profesionalne kartice, koja će zamijeniti i pojednostaviti postojeće procedure. Također, novost je i da će se za stalno zapošljavanje u drugoj europskoj državi smanjiti rokovi u kojima se mora priznati kvalifikacija radnika. Ovu novu elektroničku karticu će moći koristiti sve profesije.

Za profesije za koje već postoji automatsko priznavanje kvalifikacija (liječnici, zubari, ljekarnici, medicinske sestre, arhitekti…) dogradit će se potrebni uvjeti obuke, uključujući i transparentnost trajnog profesionalnog usavršavanja. Izmjenama se omogućuje i uvođenje automatskog priznavanja kvalifikacija i za druge profesije, uz uvjet postojanja zajedničke mreže za obuku kadrova i testiranja.Na karticu će se čekati tri tjedna.  

Komentirajte prvi

New Report

Close