Kuvajćani preuzimaju Rafineriju nafte Brod?

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2016. u 16:41
Rusi vlasnici rafinerije prošle godine prodavali su nekretnine u RS

U devet mjeseci prošle godine ruska rafinerija u RS zabilježila je gubitak od oko 36 milijuna kuna.

Kuvajtski šeici planiraju od Rusa preuzeti Rafineriju nafte Brod u Bosanskom Brodu, doznaje ATV iz izvora bliskih diplomatskom predstavništvu Bosne i Hercegovine u Kuvajtu.

 "Sljedećih dana imat ćemo sastanke s predstavnicima Optima grupe i cijelog tog naftnog sektora u Republici Srpskoj i iskoristit ću priliku da govorim o toj temi i o takvoj jednoj ideji koja se javila iz Kuvajta", rekao je Petar Đokić, ministar industrije u vladi Republike Srpske. Naime, u Kuvajtu se s velikom pozornošću prate sve glasnije priče o povlačenju Rusa iz naftnog sektora RS, koji navodno odlaze zbog neisplativosti posla s Rafinerijom, ali i gubitaka koji se gomilaju iz godine u godinu.

Zoran Pavlović, ekonomist iz Banja Luke, kaže da ovo nije prvi put da Kuvajćani žele preuzeti rafineriju u Bosanskom Brodu. Vlasnik jedne švedske rafinerije je Kuvajćanin i ranije je u Banja Luku dolazio na pregovore. "Svaki novi investitor kada riješi pitanje transporta, na koji način će dopremiti sirovu naftu do rafinerije, otkloniti će time najveći problem koji postoji trenutno u radu Rafinerije", smatra Zoran Pavlović. Sredinom prošle godine ruski investitori krenuli su s rasprodajom nekretnina, od poslovnih zgrada i hala, do hotela, ureda, stanova i kuća koje su u vlasništvu privatiziranog lanca benzinskih crpki. Oglasi za prodaju zapravo su pokrenuli lavinu priča oko mogućeg odlaska Rusa iz rafinerije, što je najvjerovatnije i privuklo kuvajtske šeikove.

U Nestro grupi, vlasniku Rafinerije, međutim, kažu da nema govora o promjeni vlasničke strukture. Priznaju, međutim, da razvojni planovi i dugoročni strateško-finansijski izvještaji Rafinerije pokazuju da posao ne ide baš najbolje. Za devet mjeseci prošle godine Rafinerija je u minusu devet milijuna maraka (oko 36 mil. kn), što je daleko bolji rezultat od 27 milijuna maraka gubitka u istom razdoblju 2014. godine. Jednako, očito je da Rafinerija smanjuje broj radnika, pa ih je danas 155 manje nego prije dvije godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close