Kremlj: Lukašenko prijeti EU s plinom na svoju ruku

Autor: Poslovni dnevnik , 14. studeni 2021. u 22:00
Rusija je poručila kako ne želi vidjeti ometanje svog izvoza plina na europsko tržište/Reuters

Lukašenko je prijetio krajem prošloga tjedna odmazdom protiv bilo kakvih novih sankcija Europske unije zbog gomilanja migranata na granici Bjelorusije i Europske unije.

Kremlj je u petak rekao da se bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko nije konzultirao s Moskvom prije nego što je iznio mogućnost ukidanja dotoka plina u Europu te da je Rusija pouzdan izvoznik koji ispunjava svoje obveze.

Lukašenko je prijetio krajem prošloga tjedna odmazdom protiv bilo kakvih novih sankcija Europske unije zbog gomilanja migranata na granici Bjelorusije i Europske unije, uključujući i zatvaranje dotoka prirodnog plina i dobara preko Bjelorusije.

Govoreći s novinarima na konferencijskom pozivu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Lukašenkova prijetnja nije iskoordinirana s Moskvom. Rusija je veliki izvoznik plina u Europu preko Bjelorusije i Kremlj je dao do znanja da ne želi vidjeti bilo kakva ometanja u opskrbi. “

Ovo je izjava predsjednika Bjelorusije”, rekao je Peskov. “Želim vas podsjetiti na izjavu predsjednika Rusije da je Rusija uvijek izvršavala svoje ugovorne obaveze. Bjelorusija je naš saveznik, no ona je i samostalna država.” Peskov je opisao Rusiju kao jamca europske energetske sigurnosti.

“Pouzdanost Rusije kao dobavljača i partnera za trenutne i buduće ugovore ne može se dovoditi u pitanje”, rekao je. EU je u srijedu optužio Bjelorusiju da je izvela “hibridni napad”. Lukašenko odbacuje optužbe i okrivljuje EU i Zapad da potiču krizu.

Komentirajte prvi

New Report

Close