Kragujevac, središte Šumadije, zaobišle tri autoceste

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2019. u 21:59
Uz autocestu Vožd Karađarđe i Moravsku autocestu Kragujevcu se nije približio ni Miloš Veliki/Srđan Ilić/PIXSELL

Nastavlja se infrastrukturna marginalizacija središnjeg dijela Srbije i jednog od najvećih gradova, u kojem posluje Fiat.

I nova autocesta Vožd Karađorđe od Mladenovca do Bora na istoku Srbije, čiju je izgradnju najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, zaobići će Kragujevac koji su već zaobišle autoceste Miloš Veliki i Moravska autocesta.

Zbog toga će glavni grad Šumadijskog regije u središnjoj Srbiji s Koridorom 10 biti povezan magistralom preko Batočine, koja još uvek nije završena, a s Moravskom autocestom magistralom preko Mrčajevaca, za koju se tek treba početi pripremati dokumentacije, javlja Radio Slobodna Europa (RSE). U javnosti se zbog toga govori i o infrastrukturnoj marginalizaciji tog dijela Srbije, koja prijeti da se, kako je rekao jedan od sugovornika RSE-a, Kragujevac pretvori u usamljeni prometni otok. 

Veroljub Trifunović, kragujevački urbanist i dugogodišnji direktor Direkcije za urbanizam, kaže da se tako nešto ne može dogoditi niti u jednoj zemlji, da svi najvažniji prometni koridori zaobiđu jedan od najvećih gradova. Davno planirane i projektirane Sjeverna i Južna bilaznica još uvek nisu započete, zbog čega se tranzitni promet i dalje odvija kroz središte grada, nisu napravljeni kružni tokovi i prilazne prometnice prema Fiatovoj tvornici automobila.

Već 13 godina država ne uspijeva dovršiti izgradnju posljednjih pet kilometara brze magistrale, koja će Kragujevac spojiti s Koridorom 10. Izgradnja prvog dijela tog pravca završena je još 1981. godine, a izgradnja druge trake u smjeru prema Batočini, dužine 28 kilometara, nastavljena je 2006., ali još uvek nije završena.  Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije, tvrdi da će ta magistrala, nakon mnogo problema, konačno biti završena na proljeće sljedeće godine.  Ona kaže da se ne slaže s tvrdnjom da važne ceste zaobilaze Kragujevac. 

Komentirajte prvi

New Report

Close