Kostićeve ciparske tvrtke preuzet će Hetu za 230 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. listopad 2019. u 07:43
Kostić će preko Hete postati i vlasnik nekretnina vrijednih 100 milijuna eura/PIXSELL

Osim slovenskog, Kostić će morati dobiti pristanak i nadzornika konkurentnosti u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Tri ciparske kompanije najavile su slovenskoj Agenciji za zaštitu konkurentnosti (AVK) preuzimanje slovenske Hete Asset Resolution i njenih tvrtki kćeri TCK i TCV, objavljeno je na web stranicama AVK-a. 

Prema neslužbenim informacijama Financa, riječ je o tvrtkama povezanim s Midragom Kostićem, jednim od najvećih srpskih poduzetnika, koje su se u procesu prodaje pokazale najboljim ponuđačem za Hetu. Osim slovenskog, Kostić će morati dobiti pristanak i čuvara konkurentnosti u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Ako ga dobije, Hetu će preuzeti preko ciparskih tvrtki Ermaged Limited, Mormont Limited i Wirfil Limited. 

Želio je kupiti i Abanku
Četiri kandidata nadmetala se za kupovinu slovenske Hete. Uz Kostića, koji je ponudio najviše, to su norveški B2, švedski DDM i češki APS. Kostić je, prema neslužbenim informacijama ljubljanskog lista, za Hetu, koji ima oko 550 milijuna eura potraživanja i oko 100 milijuna eura vrijedne nekretnine, ponudio od 220 do 230 milijuna eura. Kostić preko MK Groupa u Sloveniji već ima hotel Kempinski Palace u Portorožu.

Preko hotela Palace Portorož je 53-postotni vlastnik Aerodroma Portorož, a preko AIK banke ima 91 posto Gorenjske banke. Također je želio kupiti Abanku koju je na kraju preuzeo fond Apollo. Osim toga, Kostić je zainteresiran za kupnju 41,7% udjela u Savi, koja je od 2016. u vlasništvu financijskog fonda York, izvijestio je Siol.net krajem 2018. Sava preko Sava Turizma ima hotele na Bledu, Terme 3000, lječilišta u Radencima, Terme Ptuj, Terme Banovci i Hotele Bernardin. Osim Yorka najveći vlasnik Save je slovenska država, koja preko SDH i Kada ima u vlasništvu 45 posto dionica.

Fondovi prisutni u regiji
Kostićevi konkurenti za kupovinu Hete, "loše banke" nastale od ostataka posrnule Hypo Alpe Adria grupe, bili su norveški B2 i švedski DDM, fondovi specijalizirana za kupovinu loših kredita, koji su već prisutni u Sloveniji. DDM je prije dvije godine kupio potraživanja NLB-a od fizičkih osoba vrijedna 100 milijuna eura, a lani 246 milijuna eura težak paket potraživanja Abanke prema problematičnim kompanijama u regiji.

B2, koji je bio jedan od prvih igrača na tržištu potraživanja u Sloveniji, kupio je, između ostalog, potraživanja Unicredit banke za 168 milijuna eura. Oba su fonda lani udružila snage kako bi kupili hrvatsku podružnicu Hete, koju su platili oko 160 milijuna eura. Češki APS fond, koji je otkupio brojna loša potraživanja od klijenata NLB-a na Balkanu, zajedno s Appolom kupio je i velik dio Hete u Srbiji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close