Kostić, Matijević i Zepter žele kupiti srpske banje i centre za rehabilitaciju

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2014. u 22:01
Oko vlasništva nad banjama spore se mirovinski i zdravstveni fondovi, radnici i država

Oko specijalne bolnice za rehabilitaciju Zavod, Matijevića čeka domaća konkurencija jer su ponude poslali Zepter i Kostić.

U utrku za kupnju 14 srpskih banja i lječilišta, koje se drži za najvrijedniju imovinu u Srbiji na popisu za privatizaciju, uključila su se i trojica najbogatijih srpskih poduzetnika.

Riječ je o Miodragu Kostiću, Petru Matijeviću i Philipu Zepteru (Milan Janković), a ponude su poslale i kompanije iz Rusije, Njemačke, Kine, Cipra, kao i druge srpske tvrtke i građani. Privatizacija banja, među kojima su i one poznatije u regiji, u Nišu, Vrnjačkoj Banji i Sokobanji, ne znači i prodaju izvora vode koji su proglašeni za prirodno blago i koji će ostati u vlasništvu države. Pravo korištenja vode bit će, uz naknadu, prenijeto novom vlasniku. Specijalne bolnice i banje, koje se privatiziraju, a oko čijeg vlasništva srpski Mirovinsko-invalidski fond vodi sudske sporove s državom neće biti na prodaju.Petar Matijević, često nazivan i "vojvođanski kralj mesnica", vlasnik Industrija mesa Matijević, prema informacijama Tanjuga, poslao je pisma namjere za dvije specijalne bolnice, Čigota na Zlatiboru i Zavod – Termal Vrdnik.

 

14banja

i lječilišta prodaje se u sklopu privatizacije 502 tvrtke

Za Čigotu su zainteresirani i ruska kompanija Mad Service Plus, kao i njemački EES Group. Međutim, oko specijalne bolnice za rehabilitaciju Zavod, Matijevića čeka domaća konkurencija jer su ponude poslali Philip Zepter, odnosno njegova kompanija Zepter International, kao i MK Group Miodraga Kostića. No, niti potencijalnim inozemnim partnerima nije promaknula ta bolnica, pa su pisma namjere poslali EES Group i kineska kompanija Dr Dong SA.

Nijemci, Crnogorci, Kinezi
Prema informacija Tanjuga, EES Group zainteresovan je i za Institut za liječenje i rehabilitaciju Niška banja, Matarušku i Bogutovačku banju, za Specijalnu bolnicu Vranjska Banja, Specijalnu bolnicu Zlatar, Specijalnu bolnicu Sokobanja, te Specijalnu bolnicu Ribarska banja, kao i za specijalne bolnice za rehabilitaciju Merkur u Vrnjačkoj banji, Koviljači i Niškoj banji. Mataruška i Bogutovačka banja zanimljive su i slovenskoj kompaniji Goražd Klemenčić, a pisma namjere poslalo je i nekoliko pojedinaca iz Srbije koji nude strateško partnerstvo.Tvrtka Goražd Klemenčić zainteresirana je i za Specijalnu bolnicu Vranjska Banja, kao i Global Invest Limited s Cipra, kao i Konzorcij radnika iz Srbije i crnogorski Montenegro Metropolis Media.S druge strane njemački Modus Pflegeprojekt poslao je pismo namjere za Specijalnu bolnicu Bujanovac, dok su EES Group i Dr Dong u trci za sokobanjsku bolnicu. Obe kompanije žele kupiti i Ribarsku banju i specijalnu bolnicu u Banji Koviljači.

Izbjeći slovensko iskustvo
Za sve specijalne bolnice i rehabilitacijske centre s popisa Agencije za privatizaciju pisma namjere poslao je i Miloš Paunović, kao fizička osoba, koji predlaže kao model privatizacije strateško partnerstvo kroz dokapitalizaciju. Jučer je Aleksandar Vulin, srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekao da je osnovana posebna radna skupina koja se bavi banjama, a čiji će prvi zadatak biti rješavanje pitanja pravne prirode, odnosno udjela vlasništva Fonda za mirovinsko, invalidsko, odnosno zdravstveno osiguranje, države i radnika. Vulin je rekao kako je stav vlade da se ne ponovi greška Slovenije gdje su se sve banje pretvorile u spa centre, odnosno izgubile su zdravstvenu funkciju. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Za očekivati je da neće ponoviti pogreške iz Hrvatske privatizacije Tuheljskih, Krapinskih i Stubičkih toplica.

New Report

Close