‘Korona je možda procurila iz laboratorija, međunarodne kontrole uznemirujuće su slabe’

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2021. u 11:46
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Znanstveni laboratoriji koji rade s patogenima različitih vrsta klasificiraju se prema njihovoj potencijalnoj razini rizika od biološke opasnosti.

Što god da se na kraju utvrdi o porijeklu virusa SARS-CoV-2, znanstvenici su uvijek znali da postoji rizik od curenja nekog smrtonosnog patogena koji se istražuje u laboratorijima diljem svijeta, piše BBC, a prenosi Index.

A sada se nizu stručnjaka koji upozoravaju na ovaj katastrofalni scenarij pridružio i vodeći stručnjak za biološko oružje Hamish de Bretton-Gordon, bivši pukovnik britanske vojske i zapovjednik Združene kemijske, biološke, radiološke i nuklearne pukovnije, koji je u međuvremenu postao akademik. Svjetski je poznat po svom istraživanju posljedica kemijskog i biološkog ratovanja, posebno u Iraku i Siriji.

Bretton-Gordon je, u svjetlu obnovljene zabrinutosti o mogućnosti curenja koronavirusa iz laboratorija u Wuhanu, sada pozvao čelnike vodećih razvijenih zemalja G7 da razmotre stroža ograničenja, upozoravajući da su labavo regulirani laboratoriji prilika za teroriste.

“Nažalost, proveo sam dobar dio svog života na mjestima gdje postoje odmetnute vlade koje žele naškoditi drugim ljudima. Mislim da su ti laboratoriji otvorena meta za teroriste i druge, a na nama je da im to otežamo što je više moguće”, kaže Bretton-Gordon za BBC.

A međunarodne kontrole u centrima u kojima se opasni virusi stvaraju, odnosno manipuliraju i proučavaju, kako se sada ispostavlja, uznemirujuće su slabe, piše Index.

Znanstveni laboratoriji koji rade s patogenima različitih vrsta klasificiraju se prema njihovoj potencijalnoj razini rizika od biološke opasnosti i, shodno tome, potrebnim mjerama sigurnosti, od razine 1 do 4. Samo pedesetak laboratorija širom svijeta ulazi u kategoriju 4, među njima i Porton Down blizu Salisburyja – britanski centar za biološka i kemijska istraživanja najviše tajnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close