Klimatske promjene će pogoršati kvalitetu mnogima omiljenog pića, a postat će i skuplje

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2023. u 12:12
Foto: Pixabay

Autori istraživanja su zaključili da će poljoprivrednici morati iznaći način kako da se prilagode, a da bi ograničili utjecaj topline na usjeve.

Novim istraživanjem je utvrđeno da je kvaliteta piva sve lošija i da će pivo u barovima biti skuplje zbog klimatskih promjena, piše Klixba.

Stručnjaci smatraju da se na europskom kontinentu u narednim godinama može očekivati poskupljenje piva zbog pada prinosa hmelja. Napomenuli su da će suše direktno utjecati na količinu i kvalitete hmelja. Riječ je o sastojku koji pivu daje prepoznatljiv okus i miris.

Istraživanjem, koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Nature Communications, konstatirano je da se širom Europe dogodio pad kvaliteta i kvantiteta tradicionalnog aromatičnog hmelja. Prinos hmelja od 2021. do 2050. mogao bi biti manji za 12 do 35 posto, i to u svim značajnim europskim područjima Europe u kojima se hmelj uzgaja.

Smanjenje proizvodnje hmelja najviše će se osjetiti u Sloveniji, Portugalu i Španjolskoj. U pojedinim dijelovima Europe proizvode se citrusne, cvjetne i voćne arome koje su popularne u mnogim pivima u Velikoj Britaniji.

Autori istraživanja su zaključili da će poljoprivrednici morati iznaći način kako da se prilagode, a da bi ograničili utjecaj topline na usjeve.

“S obzirom na to da je vrlo izgledno da će suše u južnoj i srednjoj Europi biti još veće, područje na kojem se uzgaja hmelj bit će potrebno proširiti za 20 posto u odnosu na trenutnu površinu kako bi se kompenzirali gubici”, navedeno je u izvještaju.

Napomenuto je da je polovina zemljišta u Europskoj uniji ovog ljeta bilo pogođeno sušom te da je to ozbiljno povećalo pritisak na proizvodnju hrane, prenosi Sky News.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tabloid kao i Lancet..

Jedino cell nešto vrijedi

New Report

Close