‘Stranka piva’ treća najjača opcija u velikoj europskoj metropoli: “Uvodimo veliki porez na radlere”

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2023. u 11:39
foto: unsplash

Njihova obećanja su urnebesna.

“Stranka piva” u Austriji prema anketama dobiva 12 posto glasova uoči pokrajinskih izbora u Beču.

Stranku je 2015. osnovao Dominik Wlazny, poznat pod umjetničkim imenom Marco Pogo. Stranka želi pridobiti birače obećanjima o fontani piva u glavnom gradu i dodjeli jedne bačve piva po kućanstvu mjesečno, piše The London Economic.

Također će uvesti porez od 50 posto na Radlere – pivo proizvedeno sa sokom – i pokrenuti program otkupa Radlera koji omogućuje potrošačima da zamijene Radler piva za “pravo pivo”.

Iako je stranka počela kao šala, u međuvremenu je prerasla u nešto ozbiljnije te su sada na putu da budu treća najveća stranka na izborima u Beču.

Pogo, komičar, liječnik, pivar i glazbenik, kaže da je organizirao zabavu nakon što ga je inspirirala pjesma Bierpartei koju izvodi njegov punk bend Turbobier, a koja uključuje stihove: “Ako voliš biti debeo i puno piti svaki dan, glasajte sad za nas, Pivsku stranku, ukinut ćemo porez na alkohol”.

Na stranici stranke stoji da se “nitko zapravo ne može sjetiti točnih događaja tog dana”.

Kao i fontana za piće u austrijskoj prijestolnici, stranački prijedlozi na temu pića uključuju i stvaranje gastronomske mreže za poticanje boljih odnosa između lokalnih ugostitelja i lokalne politike, ukidanje obveznog vremena zatvaranja barova i restorana te filozofija “live and let live” (živi i pusti druge da žive), osim onih koji piju radler.

No postoje ozbiljnije ambicije koje se ne tiču samo piva. Stranka se zalagala za ulaganja u bečki javni prijevoz i sportske objekte te je usvojila progresivno stajalište o pravima transrodnih osoba i okolišu. Također su pozvali da se ukrajinske izbjeglice sigurno smjeste u zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close