Kinezi upozorili građane: ‘Ne idite u tu državu, tamo postoji smrtonosniji virus od korone’

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2020. u 09:51
FOTO: REUTERS/Mariya Gordeyeva

‘Stopa smrtnosti od ove bolesti je mnogo viša nego stopa smrtnosti od koronavirusne upale pluća’, dodaje se u priopćenju.

Kinesko veleposlanstvo u Kazahstanu upozorilo je svoje građane u toj zemlji da budu oprezni zbog izbijanja virusne upale pluća koja se čini još smrtonosnijom od bolesti uzrokovane novim koronavirusom, piše Večernji list.

Zbog te upale pluća i koronavirusa u isto vrijeme, diplomati su zdravstveno stanje u Kazahstanu opisali kao vrlo loše. Od početka godine su u toj zemlji od upale pluća umrle 1772 sobe. Samo u lipnju je bilo 628 smrti, uključujući i kineske državljane, stoji u priopćenju na web stranici veleposlanstva.  ‘Stopa smrtnosti od ove bolesti je mnogo viša nego stopa smrtnosti od koronavirusne upale pluća’, dodaje se u priopćenju.

Kazahstansko ministarstvo zdravlja i druga znanstvena tijela provodila su komparativnu studiju te virusne upale pluća i Covid-19, no još uvijek nema konačnih rezultata. Građanima su poručili da poduzmu iste mjere opreza kao i kod Covid-19 koji je nastao u kineskom Wuhanu u prosincu prošle godine.

Kineskim građanima u Kazahstanu su savjetovali da ne napuštaju domove ako za to nema prijeke potrebe. Savjetuje im se i da izbjegavaju gužve, nose zaštitne maske za lice, često peru ruke i potraže liječničku pomoć u slučaju bilo kakvih simptoma.  Prema izvještaju Kazinforma od utorka, državne novinske agencije Kazahstana, broj slučajeva upale pluća “povećao se u lipnju 2,2 puta u odnosu na isto razdoblje 2019.” S druge strane, Global Times, tabloid koji vodi kineski People’s Daily, objavio je da kazahstansko ministarstvo vanjskih poslova “nije odgovorilo na pitanja o upozorenju kineske ambasade”, piše Reuters. 

Komentirajte prvi

New Report

Close