Kina porasla 5,2 posto prošle godine, Li pozvao strane ulagače da investiraju

Autor: Ana Blašković , 17. siječanj 2024. u 21:00
Premijer Li Qiang poručio je u Davosu da Kina ostaje otvorena za međunarodno poslovanje/Reuters

Kineski premijer ublažava strahove oko brzine oporavka druge svjetske ekonomije.

Kineska ekonomija porasla je prošle godine ‘procijenjenih’ 5,2 posto i nadmašila službene projekcije, poručio je premijer Li Qiang u Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu. Opaske drugog najmoćnije čovjeka Kine pokušaj su smirivanja zabrinutosti ulagača oko brzine oporavka od pandemije.

Li se nije zaustavio na ekonomskim temama, pozvavši svijet da se pozabavi onim što je opisao kao ‘deficit povjerenja’ među nacijama te, aludirajući na SAD, poručio da multilateralizam ne znači da tek nekoliko zemalja može krojiti pravila, prenosi Financial Times.

5

posto rasta očekuje se kao službeni cilj Pekinga i u 2024.

Bez ogromnih poticaja
Govoreći o stopi rasta BDP-a, što je bilo iznenađenje za mnoge jer je uobičajeno da službene brojke publicira isključivo statistički ured, Li je rekao da je rast postignut bez pribjegavanja masivnim stimulusima i da ekonomija stabilno napreduje.

“Nismo tražili kratkoročni rast dok smo gomilali dugoročne rizike, već smo se usredotočili na jačanje unutarnjih pokretača. Baš kao što zdrava osoba često ima jak imunološki sustav, kinesko gospodarstvo može podnijeti uspone i padove. Trend dugoročnog rasta neće se promijeniti”, rekao je.

Ciljani rast od pet posto najniži je u nekoliko desetljeća. Brži oporavak od pandemije Covida 19 omela je kriza u sektoru nekretnina, pad izvoza kineskih kompanija i nedostatak povjerenja ulagača zbog čega je vlada morala uskočiti s poticajnim mjerama, iako nije posegnula za ‘bazuka’ poticajima kao u prethodnim krizama.

Procijenjeni rast od 5,2 posto, dijelom je posljedica niske baze u 2022., a u skladu je s Reutersovom anketom među analitičarima. Stručnjaci očekuju da će Peking ponovno i ove godine, ljestvicu BDP-a postaviti na pet posto.

Li je publici u Davosu kazao da je kineska ekonomija slična ‘pješačenju po Alpama’. “Naši europski prijatelji rekli su mi da se treba udaljiti i pogledati izdaleka da biste u potpunosti cijenili veličanstvenu ljepotu Alpa. Kako ja to vidim, jednako je i za kinesko gospodarstvo, potrebno je proširiti viziju i panoramski pogled… uistinu shvatiti gdje je sada i kamo ide”, rekao je.

Brz odgovor na prozivke

Kina priprema izvozne kontrole za germanij, grafit i galij - tri metala neophodnih za proizvodnju čipova, rekla je von der Leyen, ističući da to 'nije izgradnja povjerenja'.

Nije rizik, već prilika
Odaslao je poruku da je Kina ostala otvorena za međunarodno poslovanje te da je povrat na izravna strana ulaganja oko devet posto. “Odabir kineskog tržišta nije rizik, već prilika. Stoga prihvaćamo ulaganja u poduzeća svih zemalja raširenih ruku,” rekao je Li.

Pozvao je i na veću koordinaciju između zemalja u pogledu makroekonomskih politika, prozivajući napore SAD-a i saveznika da smanje ovisnost opskrbnih lanaca o Kini.

U govoru nakon njega, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odgovorila je: “Želimo reći našim kineskim prijateljima da se ne želimo razdvojiti, ali moramo na neki način smanjiti rizik naših opskrbnih lanaca”. Poručila je da Kina priprema izvozne kontrole za germanij, grafit i galij – tri metala neophodnih za proizvodnju čipova – rekavši da to “nije izgradnja povjerenja”.

Komentirajte prvi

New Report

Close