Kina kupnjom američke soje i pšenice ‘skida s vrata’ nove uvozne carine

Autor: Tomislav Pili , 26. veljača 2019. u 22:00
Kina se već obvezala na kupnju još 10 milijuna tona soje/REUTERS

Uz povećanje kupnje poljoprivrednih proizvoda, ključan je i dogovor o zaštiti intelektualnog vlasništva.

Povećane kineske kupnje američkih poljoprivrednih proizvoda te pitanje zaštite intelektualnog vlasništva ključni su elementi koji bi se trebali naći u američko-kineskom trgovinskom sporazumu, ocjenjuju ekonomski analitičari. Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će konačni sporazum sklopiti s predsjednikom Xi Jinpingom u svojoj rezidenciji u Mar-a-Lagu na Floridi, pa su se pojavile špekulacije što bi sve trebao uključivati.

Najizglednije je da će se Kina obvezati na veliko povećanje kupnje američke soje, kukuruza, pšenice i mesa. To bi smanjilo kineski višak u trgovini sa SAD-om, ali i donijelo veliko olakšanje američkim farmerima koji su zbog kineskog odgovora na američke carine podnijeli veliku žrtvu u trgovinskom ratu. Ministar poljoprivrede Sonny Perdue prošloga je petka na Twitteru objavio da se Kina obvezala na kupnju dodatnih 10 milijuna tona soje. Očekuje se da u sporazumu bude navedeno više poljoprivrednih kultura.

Pritužbe američkih kompanija da Peking potiče krađu intelektualnog vlasništva ili žmiri na takve postupke mogli bi dovesti do poboljšanja zaštite. Dogovor bi mogao uključivati i kinesko odustajanje od obveznog prijenosa tehnologije američkih kompanija koje posluju na tamošnjem tržištu. Podsjetimo, radi se o pitanjima koja su u pozadini trgovinskog spora. No, nejasno je kako će Kina izmijeniti svoj regulatorni i zakonski okvir, a da zadovolji američke želje.

Na američkom popisu želja je i stabilnost tečaja juana koji Peking umjetno drži nisko kako bi izvoz učinio konkurentnijim. Također, očekuje se regulatorno olakšavanje poslovanja stranih kompanija, a to posebno važi za financijski sektor, odnosno hoće li Kina konačno dopustiti ulazak Visi i Mastercardu.

Sklapanje sporazuma dokinulo bi prijetnju uvođenja novih carina na kinesku robu, što je najmanje što Kina očekuje od pregovora s Amerikom. Međutim, ključno je pitanje hoće li doći do ukidanja sadašnjih carina od 25 posto na 50 milijardi dolara uvoza te 10 posto na 200 milijardi dolara ili će ostati na snazi. Također je nejasno kako će se dogovor odraziti na probleme Huaweija s američkim ministarstvom pravosuđa.

Carine ne smetaju

Većina kompanija podržava Trumpa
Većina američkih kompanija podržava carine na kinesku robu, pokazalo je istraživanje Američke trgovinske komore (AmCham) u Kini. Kako prenosi Reuters u utorak, 10 posto članica podržava povećanje carina sa 10 na 25 posto na 200 milijardi dolara uvoza nakon "razdoblja primirja" koje istječe 1. ožujka. Dodatnih 43 posto članica podržava sadašnju razinu carina od 10 posto i produženje roka za 60 dana dok traju pregovori.

Komentirajte prvi

New Report

Close