Kaos u najavi: Počeo novi štrajk željezničara u Njemačkoj, zahtjevi su im prilično veliki

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2023. u 12:01
Foto: Pixabay

Štrajk, koji je organizirao sindikat strojovođa GDL, utjecat će na međugradske, regionalne voz i gradske S-Bhan vlakove.

Najveći njemački željeznički prijevoznik Deutsche Bahn započeo je u srijedu navečer novi štrajk koji će trajati do večeras u 20 sati, priopćila je kompanija.

Štrajk, koji je organizirao sindikat strojovođa GDL, utjecat će na međugradske, regionalne voz i gradske S-Bhan vlakove, piše B92. Planiran je “izvanredni red međugradskog prometa sa znatno smanjenim brojem vožnji.”

U priopćenju se navodi da putnici koji žele odgoditi putovanje kartu mogu iskoristiti kasnije ili je vratiti. Osim toga, u okviru i “posebne geste dobre volje”, putnicima je također omogućeno da odgode putovanje ili otputuju ranije tijekom jučerašnjeg dana, ali na način da garantirano stignu na odredište prije početka štrajka sinoć u 22.00 sata.

Štrajk, koji je najavljen u kratkom roku, dovest će do značajnih kašnjenja u teretnim operacijama DB Karga, priopćio je prijevoznik. Željeznica očekuje da će nekoliko stotina teretnih vlakova kasniti, od kojih neki prevoze hitan redovni teret. Procjenjuje se da će po okončanju štrajka biti potrebno nekoliko dana da se prometna gužva normalizira.

“Ovog tjedna nećemo pregovarati sa sindikatom strojovođa. Ili štrajkajte ili pregovarate, obje opcije su nemoguće u isto vrijeme. Namjerno određivanje štrajka na dogovoreni datum pregovora je eskalacija u našem socijalnom partnerstvu koje ne prihvaćamo”, rekao je direktor ljudskih resursa DB Martin Seiler.

Sindikat je pozvao zaposlene da se danas pridruže protestima u Berlinu i Schwerinu. Željezničari su već zaprijetili štrajkom tijekom božićne sezone ako ne budu ispunjeni njihovi tarifni uvjeti.

GDL traži, između ostalog, povećanje plaća od 555 eura mjesečno. Pored toga, dužina radnog vremena radnika u smjenama mora se smanjiti na 35 s 38 sati tjedno bez smanjenja zarada. Osim toga, demonstranti žele dobiti jednokratni neoporezivi bonus na inflaciju od 3.000 eura. Željeznica ne smatra svrsishodnim smanjenje radnog vremena i za sada odbijaju bilo kakve pregovore u vezi s tim.

Komentirajte prvi

New Report

Close