Kako maratonci proizvode električnu energiju

Autor: Poslovni.hr , 21. travanj 2013. u 11:52
Fotografija preuzeta s portala www-croenergo.eu

Prošlotjedni pariški maraton dobio je sasvim novu “energetsku” dimenziju zahvaljujući inovativnom korištenju kinetičke energije više od 40 tisuća sudionika.

Autor/Izvor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / Pavegen / Pavegen

Prošlotjedni pariški maraton dobio je sasvim novu "energetsku" dimenziju zahvaljujući inovativnom korištenju kinetičke energije više od 40 tisuća sudionika. 

Zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta u suradnji sa tvrtkom Schneider Electric, dio maratonske staze prekriven je posebnim pločama koje proizvode energiju, a koje su aktivirane prelaskom preko njih. Svaki trkač proizveo je 8 vata energije koja je poslužila za napajanje električnih znakova i ekrana tijekom održavanja maratona.

Sustavi za hvatanje kinetičke energije koje je razvila britanska tvrtka Pavegen Systems, pokrili su oko 25 metara staze, te su prelaskom trkača preko njih proizvodili električnu energiju te nju skladištili u baterije. Snaga svakog koraka postala je tako iskoristiva električna energija koja je korištena za pokretanje električnih znakova.

Pariški maraton je na ovaj način za vrijeme trajanja maratona proizveo oko 7 kWh električne energije. Inicijativa je pokrenuta s ciljem podizanja svijesti oko mogućnosti korištenja kinetičke energije. 

Pavegen-ove pločice za hvatanje energije već su postavljene u nekoliko trgovačkih centara, stanica podzemne željeznice te stadiona, a jedina prepreka koja stoji na putu njihove veće implementacije je cijena sustava. No, iz tvrtke javljaju kako će povećanjem proizvodnje troškovi ugradnje ovih kinetičkih pločica pasti za gotovo 50%. Izvorni članak pročitajte ovdje.
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

sve je energija, sve je kinetika.

New Report

Close