Kada je uistinu stigao koronavirus? Novo istraživanje pokazalo iznenađujuće rezultate

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2020. u 08:53
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ovo je poput povezivanja komplicirane slagalice koja se dešavala u to vrijeme.

Znanstvenici s Harvard Medical Schoola odgovor na pitanje kada se pojavio koronavirus pokušali su dobiti analizom podataka s kineske tražilice Baidu i korištenjem satelitskih snimki, a rezultati koji su dobili prilično su zanimljivi, za mnoge i neočekivani, pri čemu treba napomenuti kako istraživanje još nije prošlo recenziranje drugih znanstvenika.

Znanstvenici su tako proučavali satelitske snimke parkirališta bolnica iz kolovoza i rujna prošle godine i uspoređivali ih sa snimkama snimljenim godinu dana ranije. Na parkiralištu najveće bolnice u Wuhanu primijećeno je povećanje broja automobila od 67 posto, uz povećanja i do 90 posto prometa u drugim bolnicama u Wuhanu. Najveći prosječni dnevni promet u bolnicama zabilježen je između rujna i listopada prošle godine, a iako to samo po sebi nije nikakav dokaz širenja korone, ono što je posebno zanimljivo je da je u isto vrijeme na kineskoj tražilici Baidu zabilježen veliki porast potraga za pojmovima poput proljeva i kašlja.

Ovo je poput povezivanja komplicirane slagalice koja se dešavala u to vrijeme, komentirao je jedan od autora studije John Brownstein za CNN. Naglasio je da nikada u povijesti nije zabilježen tako veliki porast pretraživanja za simptomima poput proljeva, a upravo je veliki broj ljudi koji su testirani pozitivnim na virus SARS-CoV-2 u Wuhanu imao te simptome.

Rezultati istraživanja upućuju i na to da se virus prirodno pojavio u južnom dijelu Kine i da se već naveliko proširio u vrijeme dok smo čitali o njegovom pojavljivanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close