Iskustva iz zemlje koja je prva uvela 5G mrežu pokazala su da su obećanja bila neumjerena, evo gdje je ‘zapelo’

Autor: Ana Blašković , 16. svibanj 2022. u 13:55
Ulaganja u izgradnju te infrastrukture dosegnula su oko 20 milijardi dolara uz povećanje brzina pet puta/Reuters

Kada građani, primjerice, budu koristili robote u svojim domovima, telekom kompanije će tek tada snažnije krenuti u infrastrukturna ulaganja, pa će velike brzine 5G mreže biti djelomice dostupne oko 2025. godine

Tri godine nakon što je Južna Koreja postala prva zemlja na svijetu koja je uvela 5G mobilnu mrežu, izgledno su se obećanja o tome da će ona donijeti nevjerojatno brzu tehnološku transformaciju i otvoriti put prema autonomnim vozilima i stvoriti pametne gradove, pokazala neumjereno optimističnima, piše Reuters.

Danas oko 45 posto stanovnika Južne Koreje koristi 5G, a ulaganja u izgradnju te infrastrukture dosegnula su oko 20 milijardi dolara uz povećanje brzina pet puta. No, telekomunikacijske kompanije nisu bile voljne investirati u tehnologiju koja bi brzine prijenosa signala povećale 20 puta od onih koje dopušta 4G tehnologija.

Razlog tome je manjak potražnje: proizvođači aplikacija još nisu na tržište iznjedrili usluge poput autonomne vožnje koje bi zahtijevale te brzine. S druge strane, korisnici mogu gledati Netflix i surfati internetom i s postojećom 5G tehnologijom.

Entuzijazam blijedi
“Kada građani, primjerice, budu koristili robote u svojim domovima, telekom kompanije će tek tada snažnije krenuti u infrastrukturna ulaganja, pa će velike brzine 5G mreže biti djelomice dostupne oko 2025. godine”, kaže Kim hyun-yong, analitičar Hyundai Motor Securitiesa. Južnokorejski poučak za ostale zemlje oko 5G mogao bi se svesti pod – zauzdajte entuzijazam.

Nova tehnologija nosi veliki potencijal, no njegova realizacija ovisit će o razvoju brzog interneta. U travnju 2019. tri južnokorejska mobilna operatera, uz pomoć PR kampanje koja je uključivala zlatnog olimpijca, kao i Verizon Communications iz SAD-a, požurili su s lansiranjem ne bi li izbili na prvo mjesto u toj utrci.

22,9

milijuna korisnika 5G mreže imala je Južna Koreja do kraja ožujka

Premda je četvrta azijska ekonomija ostala 5G pionir entuzijazam je počeo blijedjeti i prije nego je COVID-19 pritisnuo potražnju za 5G uređajima. Kompanije su usporile ulaganja s planiranih 370 milijardi dolara u najbrži 5G uz paralelni pad prihoda.

“Implementacija 5G tehnologije s 20 puta većim brzinama je gotovo nemoguća, čak i u Seulu. Izgradnja nacionalne pokrivenosti jednostavno se ne može napraviti”, smatra predsjednik Uprave najvećeg telekoma KT Corpa Ku Hyun-mo. Objašnjava da je signal takav da “putuje ravno i ne može zaobilaziti zapreke te ne može donijeti istu brzine nakon što proputuje nekoliko stotina metara”.

Zahvaljujući fizikalnim karakteristikama, ultrakratki val zahtijevao bi 15 do 20 baznih stanica po kvadratnom kilometru, u usporedbi sa samo dvije do pet za 4G, ističe se u izvješću McKinseya.

Južnokorejski telekomi izgradili su oko 215.000 5G baznih stanica od kojih samo 2 posto može podržavati milimetarski val. Ostale zemlje koje su uvele 5G, poput SAD-a i Kine, također se uglavnom oslanjaju na sporiji srednjopojasni spektar.

Raste broj 4G korisnika
Do ožujka Južna Koreja imala je 22,9 milijuna 5G pretplatnika, gotovo upola manje od broja korisnika 4G-a. Usporedbe radi, na treći rođendan 4G-a broj pretplatnika više se nego udvostručio u odnosu na prethodnu tehnologiju.

Podsjetimo, studija o utjecaju 5G tehnologije na Hrvatsku, koju je izradio Ekonomski institut Zagreb u suradnji s Hrvatskim telekomom, trebala bi donijeti domaćem gospodarstvu više od 10 milijardi kuna nove vrijednosti u idućih nekoliko godina, a pozitivne efekte trebale bi osjetiti sve djelatnosti i regije, posebice slabije razvijene.

Godišnja neto korist od ulaganja u 5G procjenjuje se na 1,72 posto BDP-a i to zahvaljujući ubrzanju tržišne dinamike, rastu konkurentnosti i zaposlenosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close