Josipović ‘zaštitnik’ akademije u Salzburgu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2013. u 14:02
Ivo Josipović (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Josipović je prvi hrvatski predsjednik koji je dobio to priznanje što ga dodjeljuje akademija osnovana 1990. koja ima 1500 članova.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović proglašen je u subotu u Salzburgu "zaštitnikom" Europske akademije znanosti i umjetnosti, a riječ je o tituli koju ta ugledna znanstvena ustanova dodjeljuje političarima koji podupiru europsku ideju i suradnju unutar Starog kontinenta.

Josipović je prvi hrvatski predsjednik koji je dobio to priznanje što ga dodjeljuje akademija osnovana 1990. koja ima 1500 članova, znanstvenika i istraživača, filozofa i umjetnika iz cijeloga svijeta, među kojima je 28 dobitnika Nobelove nagrade, kao i papa u odlasku Benedikt XVI. "Ovo je veliko priznanje meni osobno i potvrda svih napora koje je Hrvatska prošla od neovisnosti do danas", rekao je hrvatski predsjednik na svečanoj plenarnoj sjednici akademije.

"Europa je na raskrižju putova dok je potresa teška gospodarska kriza i zato je više nego ikada prije potrebno braniti europske vrijednosti, solidarnost, slobodu i humanost", dodao je Josipović pred dekanima, članovima i gostima akademije. Slovenski predsjednik Borut Pahor, te predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, kojega je predstavljao ruski veleposlanik u Austriji, također su postali zaštitnici europske akademije, priznanje koje je prethodnih godina dodijeljeno nekolicini europskih monarha te bivšim i sadašnjim predsjednicima brojnih europskih zemalja.

Josipović i Pahor će se kasnije u subotu sastati i razgovarati o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u parlamentu Slovenije, jedine članice EU-a koja još nije pokrenula taj postupak. Hrvatski predsjednik izjavio je u petak da svrha sastanka nije razgovarati o rješenju problema Ljubljanske banke, jer je to posao dviju vlada, nego stvoriti dobru klimu u hrvatsko-slovenskim odnosima u kojoj se taj problem može lakše riješiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close