Johnsonu presudile afere i manjak ideja, a usred lavine poskupljenja digao poreze

Autor: Mladen Miletić , 07. srpanj 2022. u 22:01
Foto: Reuters

Britanski premijer podnio ostavku na mjestu predsjednika Konzervativne stranke, nova vlada – na jesen.

Britanski premijer Boris Johnson podnio je ostavku na mjesto predsjednika vladajuće Konzervativne stranke, ali je najavio da će nastaviti služiti kao predsjednik vlade dok mu stranka ne izabere nasljednika. Konkretno, Johnson bi do jeseni trebao još raditi u Downing Streetu, a tada bi, po svemu sudeći, jedan od najkontroverznijih britanskih premijera koji se do te pozicije probio nakon što je osam godina bio gradonačelnik Londona, trebao otići u povijest. A još prije samo tri godine vodio je Konzervativnu stranku do najveće pobjede na izborima još od 1987.

Pincher je prelio čašu

“Sada je jasno da Konzervativna stranka želi novog čelnika. Proces njegova izbora treba početi odmah. Danas sam imenovao novu vladu koja će nastaviti služiti, kao što ću i ja do izbora novog čelnika”, rekao je jučer britanski premijer.

Johnsonu je presudio cijeli niz skandala i afera koji su se kroz godine samo gomilali, a posljednji s Christianom Pincherom, zamjenikom šefa kluba zastupnika Konzervativne stranke, u glavnoj ulozi bio je samo kap koja je prelila čašu. Pincher je podnio ostavku nakon što je otkriveno da je 29. lipnja završio u ekskluzivnom privatnom klubu za torijevce u Londonu pijan pipao dvojicu muškaraca, što je samo otvorilo Pandorinu kutiju grijeha iz njegove prošlosti. Iako se ispočetka “pravio Englez”, Johnson je na kraju priznao da još od 2019. zna za Pincherova problematična ponašanja i da je njegovo imenovanje bila – pogreška.

U travnju je Johnson pak kažnjen za kršenje pandemijskih mjera jer je usred lockdowna feštao na rođendanskom tulumu, a usput se ispričao i za organizaciju prave pijankeu u dvorištu Downing Streeta u vrijeme prvog pandemijskog zatvaranja. Da mu Partygate sam po sebi i čak 83 kažnjenih od strane policije nije bio dovoljan, pokazalo se i kad se povela istraga je li Johnson o svemu svjesno lagao Parlamentu.

Inflacija 9,1%

No, nisu samo afere i iščašeno ponašanje koštali Johnsona konačnog pada. Britanija je u ozbiljnim gospodarskim problemima, premijerov kabinet nije imao odgovora na inflaciju koja se popela do trenutnih 9,1%. I dok na samo izbijanje rata u Ukrajini i nije mogla utjecati, ili bar to nitko nije uspio dokazati, Johnsonova vlada dolila je ulje na vatru gomilajućim problemima podigavši u travnju poreze građanima. Nacionalno osiguranje skočilo je za 1,25 penija po funti, a Vlada je potez objasnila činjenicom da se socijalna i zdravstvena skrb moraju nekako pokriti. Iako je kasnije donekle modificirala nove stope, svi koji zarađuju više od 34.000 funta godišnje ostali su “s pogrešne strane”.

“Uslijed najgore lavine poskupljenja i gomilanja troškova života unazad nekoliko desetljeća, Johnsonova vlada je porezima udarila na radne ljude!? Bravo!”, sarkastično je došavši na svoje komentirao Sir Keir Starmer, šef laburista.

I na kraju, Johnsona je, nakon što se proslavio jasnim kursom u provođenju politike “Završimo Brexit”, koštao nedostatak ideja kako pokrenuti Britaniju, ali i čak fokusa na posao. Njegov ga je bivši savjetnik Dominic Cummings optužio da se ponaša kao poludjela kolica za šoping koja je netko zavrtio u krug.

Zanimljivo je da je britanski ministar obrane Ben Wallace kao razlog ostavke naveo “pitanja nacionalne sigurnosti”, što uključuje doprinos Ujedinjenog Kraljevstva obrani Ukrajine koja ostaje bez svog najgorljivijeg saveznika. S druge strane, urnebesna je bila reakcija Kremlja koji inače ne komentira padove u drugim zemljama.

“Baš nas briga! On ne voli nas, a ni mi ne volimo Johnsona!”, poručio je Dmitrij Peskov.

Komentirajte prvi

New Report

Close