Johnson: Novi soj koronavirusa mogao bi biti smrtonosniji

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2021. u 09:37
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

To još nisu definitivno sigurni podaci i nemamo dobru procjenu obilježja, ni radi li se o općem porastu.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u petak da “postoje neki dokazi” da bi nova varijanta koronavirusa otkrivena u Velikoj Britaniji “mogla biti smrtonosnija”.

“Osim što se brže širi, izgleda da postoje dokazi da bi nova varijanta, otkrivena u Londonu i na jugoistoku zemlje, mogla biti smrtonosnija”, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Patrick Vallance, glavni znanstveni savjetnik britanske vlade, upozorio je da su se nova otkrića temeljila na preliminarnoj procjeni ranijih podataka.

Među pozitivno testiranima na covid-19, “postoje dokazi o povećanom riziku” od smrtnog ishoda kod onih s novim sojem u usporedbi sa starim virusom, rekao je Vallance na istoj tiskovnoj konferenciji.

“To još nisu definitivno sigurni podaci i nemamo dobru procjenu obilježja, ni radi li se o općem porastu”, dodao je.

Britanska mutacija pojavila se krajem prošle godine i brzo proširila u Londonu i u Kentu što je dodatno opteretilo bolnice i izazvalo zabrinutosti u svijetu pa su brojne zemlje obustavile veze s Velikom Britanijom.

Općeprihvaćeno stajalište je da je nova varijanta zaraznija, ali do sada visoki britanski dužnosnici nisu potvrdili da je smrtonosnija.

Komentirajte prvi

New Report

Close