Jobsov nasljednik kojem nisu vjerovali ušao u klub milijardera

Autor: Tomislav Pili , 12. kolovoz 2020. u 07:04
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Tim Cook među rijetkim je ‘Appleovcima’ s više od milijardu dolara.

Prvi čovjek Applea Tim Cook ušao je u vrlo elitni klub izvršnih direktora koji su postali milijarderi, a da nisu i osnivači kompanije koju vode, poput Jeffa Bezosa iz Amazona ili Marka Zuckerberga iz Facebooka. No, Cook je i jedan od rijetkih „Appleovaca“ koji se uspio toliko obogatiti. Appleova dionica tijekom prošloga tjedna povećala je svoju vrijednost za još 5 posto. Time je kompanija koju je Steve Jobs osnovao prije 44 godine došla nadomak još jedne granice koja je teško dohvatljiva velikoj većini ostalih svjetskih kompanija – tržišnoj kapitalizaciji od 2 bilijuna dolara.

Najsjajniji među biserima

O kakvom se rapidnom rastu vrijednosti te kompanije radi, ali i skupine ostalih američkih tehnoloških bisera, dovoljno govori podatak da je prije devet godina – kada je Jobs preminuo – kapitalizacija Applea iznosila 350 milijardi dolara. Na krilima burzovnog uzleta kompanije povećala se i osobna imovina Tima Cooka – prema izračunu Bloombergovog indeksa milijardera, njegova je imovina početkom tjedna prešla iznos od milijardu dolara.

Naime, u ponedjeljak je dionica poskupila dodatnih 6,5 dolara, pa sada vrijedi 450,91 dolar. Međutim, dok Jeff Bezos i Mark Zuckerberg imaju značajne, dvoznamenkaste udjele u kompanijama koje su osnovali i koje vode, Cookov ulazak u klub milijardera ostvaren je na daleko skromnijem udjelu.

Cook trenutno izravno posjeduje 847.969 dionica što je tek 0,02 posto udjela. Taj paket trenutno vrijedi 350 milijuna dolara. Prema navodima Bloomberga, krajem mjeseca Cook će dobiti i svoju devetu isplatu bonusa u dionicama, pa će svoj udjel povećati za 560.000 dionica. Oko polovice vrijednosti tih dionica otići će poreznicima, ali će kormilar Applea ipak postati bogatiji za 100 milijuna dolara. Ako se pridodaju njegove prijašnje prodaje dionica, dividende i ostali bonusi od ukupno 650 milijuna dolara, imovina mu je prešla milijardu dolara. No, još 2015. je najavio da će svoju imovinu darovati u dobrotvorne svrhe.

Stroj za generiranje novca

Podsjetimo, Cook se zaposlio u Appleu 1998. godine, a 24. kolovoza 2011. postao je izvršni direktor, nakon Jobsove ostavke. Cookovim preuzimanjem čelne pozicije dio analitičara je smatrao kako Apple pod njegovim vodstvom neće biti tako inovativna kompanija kao u Jobsovoj eri. Iako Apple u posljednjih 10 godina nije lansirao tako značajan proizvod kao što je bio iPhone, Cookova era ipak se pamti po nekoliko zanimljivih projekata. Pod njegovim su vodstvom na tržište lansirani iPhone X i Apple Watch te nove usluge poput Apple Musica, ali je započelo i istraživanje futurističkih projekata, poput autonomnih vozila i naočala za proširenu stvarnost.

Jedan od investitora koji je bio skeptičan oko budućnosti Applea nakon Jobsova odlaska bio je i Hussein Kanji, partner u investicijskoj tvrtki Hoxton Ventures.

Danas razmišlja drugačije. „Od svih tehnoloških dionica, Apple je postao najveći stroj za generiranje novca u povijesti“, kaže Kanji za Bloomberg. Čak i u vrijeme pandemije koja je značajno pogoršala poslovanje velikog broja kompanija, Appleovo poslovanje cvjeta zbog potražnje za njegovim proizvodima i uslugama u uvjetima rada od kuće. Tako je u prethodnom tromjesečju zabilježio rast prihoda u svim kategorijama i u svim zemljopisnim regijama. Ukupni prihodi zaustavili su se na 59,69 milijardi dolara što je sedam milijardi dolara iznad očekivanja analitičara.

Takav uspjeh u kontrastu je s desecima milijuna nezaposlenih Amerikanaca i valom propalih poduzeća zbog pandemije koronavirusa. Svjestan je toga i Tim Cook koji je prilikom objave kvartalnog izvješća izjavio da će kompanija osigurati da njezin uspjeh postane i uspjeh svih.

Komentirajte prvi

New Report

Close