Jedan od najvećih slovenskih poslodavaca je u velikim financijskim problemima

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2019. u 14:14
Rudnik ne može povećati cijenu lignita svom jedinom kupcu Termoe-lektrani Šoštanj PD

Radni vijek pogona TEŠ6 istječe 2054. godine.

Jedan od najvećih poslodavaca u Sloveniji, Rudnik ugljena Velenje, duboko je u minusu. Četiri godine nakon što je šesti blok Termoelektrane Šoštanj (TEŠ6) pušten u rad, Rudnik ugljena Velenje, koji je trenutno jedini isporučitelj ugljena najspornijem slovenskom energetskom objektu, ponovno je u problemima. Prijeti mu nesolventnost, koju bi trebali riješiti jedini vlasnik rudnika, državni Holding Slovenske elektrane (HSE) i Dravske elektrane, piše Siol.net.

Zaposleno 2000 radnika

Rudnika ugljena Velenje posljednji je slovenskog rudnik, a zapošljava više od 2000 radnika. Prema internim projekcijama poslovanja, koje je dobio Siol.net, na razini grupe ove godine, u najgorem slučaju, mogao bi biti ostvaren rekordni gubitak od 19 milijuna eura.

Riječ je o iznosu koji bi rudnik ugljena bacio u nelikvidnost, jer predstavlja gotovo polovica kapitala matične tvrtke. Prošle je godine Rudnik ugljena Velenje zabilježio daleko manji minus, “samo” oko četiri milijuna eura, ostvarujući 109 milijuna eura prihoda, deset milijuna eura manje nego 2017. godine. Već tada je Uprava grupe na čelu s Ludvikom Golobom razloge za to pripisala “brojnim zastojima, neostvarenim programima iskopa i nepredviđenim događajima koji su uzrokovali dodatne zastoje u proizvodnji”.

Kako dokumenti otkrivaju, najveći problem rudnika ugljena predstavlja zaostajanje u planovima proizvodnje. Ove su godine plan premašili u samo tri mjeseca. Prema početnim prognozama, rudnik ugljena trebao je otvoriti više od šest kilometara novih jamskih linija u prvih deset mjeseci godine, ali u stvarnosti ih je bilo manje od pet kilometara. U Velenju će ove godine iskopati samo tri milijuna tona ugljena, što je gotovo pola milijuna tona manje od gornje granice plana.

Rudnik ugljena, kojeg sada vodi Marko Mavec, ne isključuje mogućnost zatvaranja već 2030. godine. Predstavnici Sindikata za proizvodnju energetskih sirovina (SPESS) također su obaviješteni da će rad rudnika ugljena biti financijski neodrživ nakon te godine.

“Odluku o gašenju rudnika ugljena Velenje neće donijeti sama kompanija. Pripremamo nekoliko scenarija. Koliko dugo će rudnik ugljena zapravo raditi ovisi o zakonodavstvu usvojenom na razini Slovenije i EU, tj. o tome kako će se definirati strategija u području prelaska na društvo bez ugljika”, objašnjeno iz rudnika ugljena.

Prodaju građevinsku tvrtku

Radni vijek pogona TEŠ6 istječe 2054. godine. Do tada je, prema dokumentima koje je HSE predao međunarodnim financijerima, predviđeno i djelovanje rudnika ugljena. Upravo se projekt koji se predstavljao kao rješenje za velenjske rudare i sada čini ključnim razlogom njihovih problema. Iako je prvotno bilo planirano da rudnik ugljena bude operativan tek do 2025. godine, planeri TEŠ6 produžili su mu vijek trajanja za gotovo tri desetljeća, iako su unaprijed znali da ugljena 2054. neće biti dovoljno ili će biti dostupan samo u područjima gdje je iskop nije moguć. U TEŠ-u se već pripremaju za spaljivanje otpada zajedno s lignitom. Prema analizi, to bi moglo biti moguće od 2021. godine.

 

3 milijuna

tona ugljena bit će iskopano 2019. u Velenju, oko pola milijuna tona manje od plana

Budući da rudnik ugljena ne može povećati cijenu lignita svom jedinom kupcu Termoelektrani Šoštanj, jer bi to dodatno ugrozilo ekonomičnost projekta TEŠ6, HSE će problem riješiti na drugi način. U rudniku su tako potvrdili da su pokrenute aktivnosti za prodajo građevinske tvrtke RGP, čiji je rudnik većinski vlasnik. Kupile bi je Dravske elektrarne, najprofitabilnija tvrtka iz grupe HSE. Posljednjih godina Dravske elektrane igrale su ključnu ulogu u saniranju financijskih posljedica gradnje bloka TEŠ6. Svojim investicijskim potencijalom otplatili su više od 200 milijuna eura kredita HSE-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close