Je li i vaše među njima? Milijuni radnika morat će promijeniti zanimanje

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2023. u 08:44
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Većina razvijenih ekonomija suočava se sa starenjem stanovništva.

Prema istraživanju konzultantske kuće McKinsey, koje je obuhvatilo osam velikih ekonomija – Kinu, SAD, Indiju, Veliku Britaniju, Francusku, Španjolsku, Njemačku i Japan – ukupno 100 milijuna radnika morat će promijeniti zanimanje do 2030. godine. Porast će potražnja za radnicima viših kvalifikacija, poput zdravstvenih radnika, STEM zanimanja i slično, dok će opadati potražnja za srednje i niskokvalificiranim radnicima, poput radnika u proizvodnji ili restoranskoj industriji, piše Telegram.

Smanjit će se potražnja i za jednostavnijim uredskim zanimanjima. A posebno bi mogli biti traženi oni koji rade poslove vezane za zelenu ekonomiju, vjetroelektrane, solarne panele i slično, s obzirom na to da najrazvijenije zemlja planiraju velika ulaganja na tom području.

Većina razvijenih ekonomija suočava se sa starenjem stanovništva, pa nije teško predvidjeti da će i u budućnosti rasti potražnja za medicinskim osobljem, njegovateljima, asistentima u kući i svim ostalim zanimanjima vezanim za pomoć starijim osobama.

S druge strane, vidljivo je da se trgovine sve više automatiziraju, više čak ni u Hrvatskoj nije atrakcija vidjeti samoposlužnu blagajnu, a u svijetu postoje i potpuno automatizirane trgovine, bez osoblja. Iz svega toga je jasno da će se smanjiti potreba za radnicima u trgovini, piše Telegram.

Komentirajte prvi

New Report

Close