Izvoz škotskog whiskeyja pao 11 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 23. rujan 2014. u 21:59
Zakazalo ključno tržište u SAD-u, ali i Kina/FOTOLIA

Riječ je o najvećem padu jednog od ključnih izvoznih proizvoda od 1998.

Zbog visokog tečaja britanske funte i slabljenja potražnje na ključnim tržištima, kao što su SAD i Kina, izvoz škotskog whiskeya pao je u prvom polugodištu 11 posto, na 1,99 milijardi funta.

To je najveći pad od 1998. godine i  zabrinuo Škote, jer izvoz whiskeya čini 85 posto ukupnog izvoza hrane i pića.Očekujući rast potražnje u svijetu, najveći proizvođači, kao što su Diageo i Pernod Ricard, posljednjih su godina uložili oko 2 milijarde funta u povećanje proizvodnih kapaciteta, pokazuju podaci udruge Scotch Whiskey Associaton (SWA).

"Posljednji podaci pokazuju nam da se uspjeh škotskog whiskeya ne može uzimati zdravo za gotovo. Treba nam podrška vlade da bi se uklonile trgovinske prepreke i omogućio pristup inozemnim tržištima", kaže David Frost, izvršni direktor SWA. Smatra da je uzrok pada izvoza škotskog whiskeya pad potražnje u nekoliko regija, prije svega u Kini, zbog politike tamošnje vlade koja je uvela ograničenja u potrošnji novca poreznih obveznika na luksuzne proizvode. Oštro je pao i izvoz u Singapur, glavnu točku distribucije škotskog whiskeya u ostale zemlje Azije zbog slabljena tamošnjih gospodarstava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close