Izraelska vojska ušla u bolnicu Al Šifa, tvrdi da je tamo središte Hamasa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. studeni 2023. u 08:31
Foto: Reuters

Reuters zasad nije uspio neovisno potvrditi navode o situaciji u bolnici Al Šifa. 

Izraelska vojska u srijedu je objavila da je ušla u kompleks Al Šife, najveće bolnice u Gazi, pozvavši militante Hamasa da se predaju.

Liječnik Munir al-Burš, generalni direktor ministarstva zdravstva Gaze, za Al Jazeeru je rekao da su izraelske snage ušle u zapadni dio zdravstvenog kompleksa.

„Čuju se velike eksplozije, a prašina dolazi do područja gdje se nalazimo. Vjerujemo da se eksplozija dogodila i unutar same bolnice”, kazao je Burš.

Nekoliko sati kasnije glasnogovornik ministarstva Ašraf al-Kidra je za isti medij rekao da je „okupacijska vojska sad u podrumu te ga pretražuje”.

„Oni su u kompleksu, pucaju i granatiraju”. Izraelske snage prvo su napale odjele kirurgije i hitnog prijema, rekao je Mohamed Zakut iz ministarstva zdravstva.

Reuters zasad nije uspio neovisno potvrditi te navode o situaciji u bolnici Al Šifa.

Proteklih dana sve je više poziva međunarodne zajednice za humanitarnim primirjem, a sudbina te bolnice u središtu je svjetske pozornosti zbog pogoršanja tamošnjih uvjeta. U bolnici se nalaze tisuće pacijenata, članova medicinskog osoblja i izbjeglica.

Izrael tvrdi da militantni pokret Hamas ima zapovjednički centar pod Al Šifom te da koristi tu bolnicu i tunele ispod nje kako bi sakrio vojne operacije i držao taoce.

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su kako „na temelju obavještajnih informacija i operativnih potreba” provode „preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenim dijelovima bolnice Al Šifa”.

Izraelska vojska dodala je da su s njezinim snagama „medicinski timovi i govornici arapskog jezika, posebno obučeni kako bi se pripremili za ovo kompleksno i osjetljivo okruženje, s ciljem da se ne naudi civilima”.

Glasnogovornik IDF-a Peter Lerner za CNN je rekao da su bolnica i kompleks središte Hamasa za njegove operacije, potencijalno čak i njegovo „srce”.

Sjedinjene Države u utorak su priopćile kako njezini obavještajni podaci odgovaraju zaključcima Izraela.

Hamas je u srijedu odgovorio kako ta objava Washingtona praktički daje „zeleno svjetlo” Izraelu da uđe u bolnicu u središtu Gaze.

Komentirajte prvi

New Report

Close