‘Italiji je u interesu kontrolirati dug’

Autor: Poslovni dnevnik , 02. rujan 2018. u 21:59
Povjerenik za ekonomske i financija poslove Pierre Moscovici/REUTERS

Europski povjerenik P. Moscovici naglasio da je ograničenje deficita obveza.

Europska unija očekuje "značajne napore" od Italije u izradi nadolazećeg proračuna, rekao je u petak povjerenik Europske komisije za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici.

Moscovici nije brojčano pojasnio što znače ti značajni napori. "Italiji je u interesu kontrolirati javni dug", istaknuo je povjerenik i ohrabrio talijansku vladu da napravi "razborit proračun koji poštuje obaveze i minimizira rizike".

Talijanski javni dug trenutno iznosi 132 posto BDP-a. Moscovici je dodao da ograničenje EU-a od tri posto za proračunski deficit nije cilj nego obaveza. Sve iznad toga bi stvorilo "poteškoće koje ne želi ni zamišljati", upozorio je povjerenik.

Talijanska će vlada koja se sastoji od protusistemskog Pokreta pet zvijezda (M5S) i krajnje desne Lige u rujnu objaviti svoje nove ciljeve za rast BDP-a i gornju granicu javnih izdvajanja.

Kabinet će novi proračun potvrditi krajem listopada i poslati Europskoj komisiji da ga prihvati do kraja mjeseca.  Investitori su zabrinuti da bi porezni rezovi i veća socijalna izdvajanja koje predlaže vladajuća koalicija mogli dodatno povisiti talijanski javni dug koji je najveći među velikim ekonomijama eurozone. 

Komentirajte prvi

New Report

Close