Istraga o kupnji dionica Luke Zadar

Autor: Poslovni dnevnik , 26. svibanj 2015. u 22:00
Dionice Luke Zadar kupljene preko fiktivne tvrtke

Osumnjičeni su menadžeri koji su vodili dva propala slovenska financijska fonda.

Slovensko državno odvjetništvo pokrenulo je zahtjev za sudsku istragu protiv menadžera koji su vodili propale financijske fondove što ih je bila osnovala mariborska nadbiskupija, a sumnjiči ih da su se privatno okoristili kreditom Nove Ljubljanske banke (NLB) od 17 milijuna eura, koje su preko fiktivnog poduzeća plasirali u dionice Luke Zadar.

Mariborskom okružnom sudu predani su zahtjevi za istragu protiv nekadašnjih upravitelja financijskih fondova Zvon1 i Zvon2, koje je osnovala mariborska nadbiskupija, a koji su završili u stečaju s oko pola milijarde eura tražbina banaka i drugih vjerovnika, te protiv jednog odvjetnika kojega se sumnjiči da je vodio tu mrežu, navodi Večer. Riječ je o financijašima Simonu Zdolšeku, Mateji Vidnar Stiplošek i Francu Ješovniku, a vodio ih je odvjetnik Ljubo Peče, koji je, prema kriminalističkoj istrazi, bio mozak cijele operacije, tvrde slovenski mediji.

Spomenuti su navodno imali glavnu ulogu prilikom preuzimanja dionica Luke Zadar 2007. godine, što je kreditom od 17,5 milijuna eura dvama navedenim financijskim fondovima financirala Nova Ljubljanska banka (NLB), koja je u vlasništvu države. Novac dobiven od banke s jednog je fonda prebacivan na drugi, da bi sredstva završila na računu privatne, a inače kreditno nesposobne tvrtke I.J. Storitve, čiji je stvarni vlasnik navodno bio Peče. Portal slovenskog Telekoma, koji se poziva na istragu, navodi da je Peče rekao kako nije znao da će kredit biti plasiran u dionice Luke Zadar, nego je mislio da će se upotrijebiti za jačanje likvidnosti fondova Zvon1 i Zvon2. 

Komentirajte prvi

New Report

Close