Isplatila im se borba: Izglasan zakon koji bi medijima mogao godišnje donositi 159 milijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 25. veljača 2021. u 11:03
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ovo je prva država u svijetu u kojoj će vladino arbitrarno tijelo odlučivati o cijeni novinskih vijesti ukoliko pregovori internetskih kompanija i lokalnih nakladnika ne urode plodom.

Australski parlament danas je izglasao zakon o naplati medijskog sadržaja kojim će internetske platforme poput Facebooka i Google biti obvezne postići dogovor s nakladnicima o visini naknade za vijesti koje preuzimaju. Zakon bi mogao postati nacrt za sličnu regulativu u drugim državama. Međutim, izglasani zakon ponešto je “razblažen” u odnosu na prvotni prijedlog s obzirom da su uključeni amandmani dogovoreni tijekom nedavnih pregovora s Facebookom koji je prošlog tjedna blokirao pristup medijskom sadržaju australskim korisnicima. Australija će tako postati prva država u svijetu u kojoj će vladino arbitrarno tijelo odlučivati o cijeni novinskih vijesti ukoliko pregovori internetskih kompanija i lokalnih nakladnika ne urode plodom.

Međutim, usvojeni amandmani omogućuju vladi da određene kompanije, poput Facebooka i Googlea, oslobodi primjene te odredbe ako dokažu da su učinili “značajan doprinos” australskoj medijskoj industriji. Izmjene uključuju i duži rok tehnološkim kompanijama za postizanje dogovora prije nego što se uključi država. Dio zastupnika australskog parlamenta i predstavnika manjih medijskih kuća upozorio je da bi ta odredba moglo negativno utjecati, no i vlada i Facebook zadovoljni su konačnim izgledom zakona. “Regulativa će omogućiti da novinsko medijsko poslovanje dobije pravednu naknadu za sadržaj koji generira, pomažući održivosti novinarstva od javnog interesa u Australiji”, izjavili su u zajedničkoj izjavi ministri financija i komunikacija, Josh Frydenberg i Paul Fletcher.

Predstavnici medijske industrije procjenjuju da bi im zakon mogao donijeti do 200 milijuna australskih dolara godišnje, odnosno 159 milijuna američkih dolara. Učinkovitost zakona će biti procijenjena nakon godine dana od stupanja na snagu.

Komentirajte prvi

New Report

Close