“Iskrena zahvala” Kima Putinu nakon posjeta Rusiji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2023. u 21:09
FOTO: Government of Russia's Primorsky Krai/Handout via REUTERS

 Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un izrazio je “iskrenu zahvalu” ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tijekom povratka u svoju zemlju nakon gotovo jednotjednog posjeta Rusiji, izvijestili su u ponedjeljak sjevernokorejski državni mediji.

Tijekom Kimovog posjeta usredotočenog na obranu, dvojica čelnika razgovarala su o potencijalnim vojnim vezama njihovih zemalja.

Kim Jong Un je pregledao niz opreme poput ruskih svemirskih raketa ili podmornica, a dvojica šefova država međusobno su si simbolično predali puške.

Posjet je oživio strahove zapada da bi izolirana, nuklearno naoružana zemlja, mogla Moskvu opskrbiti oružjem za njezin rat u Ukrajini.

Na kraju posjeta, koji je započeo u utorak, Kim je “iskreno zahvalio predsjedniku Putinu i ruskim čelnicima” na “njihovoj posebnoj pažnji i srdačnom gostoprimstvu”, priopćila je službena agencija Sjeverne Koreje KCNA.

Također je poželio “prosperitet Rusiji i dobrobit njezinom narodu”, dodala je.

Kimov posjet Rusiji “ostat će dugo u povijesti”, navodi KCNA, i dodatno će učvrstiti “vojno jedinstvo” dviju zemalja dok će “otvoriti novo poglavlje” u njihovim odnosima.

Ali Kremlj sa svoje strane uvjerava da ovaj tjedan nije potpisan “nikakav sporazum”.

Vladimir Putin je prihvatio poziv Kima da posjeti Sjevernu Koreju i govorio o mogućoj pomoći u proizvodnji satelita, nakon neuspjeha dva nedavna pokušaja Pjongjanga.

U svom oklopnom vlaku, Kim je “na putu kući, nakon što je dao radikalno novi zaokret u povijesti razvoja odnosa između DNRK i Rusije”, prema KCNA.

Moskva i Pjongjang, povijesni saveznici, su pod globalnim sankcijama: Moskva zbog rata u Ukrajini, Pjongjang zbog testiranja nuklearnog oružja.

Komentirajte prvi

New Report

Close