Iran obogaćuje uranij na 20 posto, objavila vlada

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2021. u 22:00
Obogaćivanje je počelo „prije nekoliko sati“ u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo/SHUTTERSTOCK

Sporazum iz 2015. godine između Irana i svjetskih sila zahtijevao je da Iran ograniči proizvodnju slabije obogaćenog uranija koji se koristi u civilne svrhe.

Iran je započeo obogaćivati uranij na 20 posto, objavio je glasnogovornik vlade Ali Rabiei o tom prekoračenju sporazuma sklopljenog sa svjetskim silama prije nekoliko godina koji je odredio postotak obogaćivanja urana od 3,67 posto.

Obogaćivanje je počelo „prije nekoliko sati“ u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo, južno od prijestolnice Teherana, objavio je Rabiei, a prenosi svjetska novinska agencija dpa.

On je istaknuo i da je taj proces u skladu s novim nuklearnim zakonom koji je nedavno izglasan u iranskom parlamentu unatoč sporazumu sa svjetskim silama.

Njime se omogućuje godišnja proizvodnja 120 kilograma uranija obogaćenog na razini od 20 posto, a državnoj iranskoj atomskoj agenciji se dopušta proizvodnja 500 kilograma slabije obogaćenog uranija mjesečno.

Sporazum iz 2015. godine između Irana i svjetskih sila zahtijevao je da Iran, u zamjenu za uklanjanje ekonomskih sankcija koje su bile na snazi dugi niz godina, ograniči proizvodnju slabije obogaćenog uranija koji se koristi u civilne svrhe.

Nakon što je sada već bivši američki predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Američke Države iz sporazuma oko sankcija Iranu, ta država je objavila kako više nema obveze prema tom ugovoru i od tada je nekoliko puta prekršio njegova ograničenja. Ovo je samo jedno u nizu kršenja sporazuma.

Komentirajte prvi

New Report

Close