Investitori u tržištu najma stanova pronašli novu obećanu zemlju

Autor: Tomislav Pili , 20. prosinac 2022. u 07:10
Tradicionalna preferencija stanovnika srednje Europe da radije posjeduju stan polako je počela slabjeti nakon financijske krize 2008./Reuters

Skuplji stambeni krediti u kombinaciji s nedovoljnom ponudom čine stanove sve nedostižnijima za stanovnike srednje Europe.

S obzirom da skuplji stambeni krediti u kombinaciji s nedovoljnom ponudom rezultiraju sve nedostižnijim stanovima za stanovnike država srednje Europe, lokalnim, ali i međunarodnim investitorima sve je zanimljivije tamošnje tržište najma stanova koje je tek u povojima.

Kako navodi Reuters, prije gotovo pet godina nekretninsko tržište je došlo do točke kada su investitori govorili da je stambena izgradnja počela konkurirati izgradnji ureda kao fokusu njihovog poslovnog interesa.

Jasne prilike
“Postoji mnoštvo gradova u srednjoj Europi s pozitivnom demografskom i ekonomskom dinamikom i tržištem stanova na kojem nema dovoljne ponude”, kaže za Reuters Stanislav Kubacek, investicijski direktor za istočnu Europu u švedskom Heimstadenu. “To su dobri sastojci za investicije u tržište najma stanova”, dodaje Kubacek.

5

posto iznosi godišnji prinos na stambene nekretnine u Varšavi

Prema podacima iz izvješća tvrtki CME i CBRE, investicije u sektor, poglavito u Poljskoj i Češkoj, skočile su 38 posto na 130 milijuna eura u prvom polugodištu ove godine. Tržišni poznavatelji ističu kako nove projekte potiču viši prinosi i očekivanje daljnjeg rasta.

Tako je danski NREP ušao na poljsko tržište prošle godine, a u iduće tri godine planira uložiti nekih 500 milijuna eura u stambeni i logistički sektor u velikim poljskim gradovima, Varšavi, Wroclawu, Gdanjsku i Krakowu.

“Investitori vide jasne tržišne prilike jer mlađa generacija postaje otvorenija prema unajmljivanju stanova dok je ponuda modernih stanova za najam vrlo ograničena”, pojašnjava Rune Kock, izvršni direktor NREP-ove nekretninske divizije.

U Poljskoj, najvećoj ekonomiji srednje Europe, nedostaje oko tri milijuna stanova, no prilike za investitore nude i Češka i Mađarska. Radim Bajar, partner u češkoj investicijskoj tvrtki Mint Investment kaže kako njihov 1,25 milijardi kruna (54,8 milijuna dolara) vrijedan fond razmatra projekte u Pragu, Brnu i Plzenu, a cilj je iduće godine povećati portfelj za 300 do 500 stanova. “Iznenađeni smo brzinom kojim se tržište mijenja”, kazao je Bajar.

Investicije u sektor, poglavito u Poljskoj i Češkoj, skočile su 38 posto/Reuters

Nasušna obnova
Kako dodaje Bajar, prognoze govore da će dvije trećine stanova koji u Češkoj budu izgrađeni u idućih 10 godina kupiti fondovi poput njegovog, a tek trećinu će kupiti individualni kupci. No, ulaganja će zahtijevati i postojeći stambeni fond.

Prema podacima Eurostata, stopa prenapučenosti stanova – broj soba manji od broja članova kućanstva – u Poljskoj iznosi 37 posto dok je europski prosjek 17,5 posto. Većina tamošnjeg stambenog fonda datira još iz razdoblja komunizma i nasušno treba obnovu.

“Postoji golemi jaz u stvarima poput kvalitete, stabilnosti i predvidljivosti najma između privatnih iznajmljivača i institucionalnih igrača. To predstavlja atraktivnu točku ulaska za igrače u sektoru privatnog najma”, smatra Marek Obuchowicz, partner u Griffin Capital Partnersu.

Tradicionalna preferencija stanovnika srednje Europe da radije posjeduju stan nego ga unajmljuju polako je počela slabjeti nakon financijske krize 2008. kada su cijene stanova počele snažno rasti, ponajviše zbog ekonomskog rasta i niskih kamatnih stopa na stambene kredite.

“Slijedit ćemo našu strategiju ulaganja u velikim poljskim gradovima”, kaže Anna Dafna, direktorica tvrtke G City Europe. Kompanija kojoj je na čelu namjerava pokrenuti gradnju 500 stanova u prvom tromjesečju iduće godine.

Prema podacima tvrtke Cushman & Wakefield, prinosi na stambene nekretnine trenutno su 100 do 200 baznih bodova iznad onih u zapadnoj Europi, od 5 posto u Varšavi do 4,1 posto u Pragu. Za usporedbu, prinos u Londonu iznosi 3,25%, a u Berlinu 2,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close