Internet ‘ubija’ trgovce namještajem, morat će zatvoriti dio trgovina, na udaru i IKEA

Autor: Maria Mrvelj , 05. veljača 2016. u 07:00
Nakon knjiga i odjeće, namještaj isto prelazi u ruke interneta/Reuters

Samo u Njemačkoj zatvorit će se 10.000 trgovina do 2020.

Šokantni podaci njemačke studije pokazali su kako će do 2020. čak 10.000 trgovaca namještajem biti prisiljeno zatvoriti svoja vrata, uključujući i dio trgovina švedskog lanca Ikea. Internetska prodaja namještaja godinama je bila u podređenom položaju, no izgleda kako će sada konkurenciji zadati nokaut kojem se nitko nije nadao.

Studija koju je proveo Institut za trgovinu iz Kölna tvrdi da je trećina njemačkih trgovina namještajem ovime ugrožena. Iako prema podacima udruženja njemačkih prodavača namještaja tek šest posto ukupne prodaje odnosi se na online prodaju, istraživanje je pokazalo da nakon knjiga i odjeće internet prodaja preuzima i namještaj.  

Online trgovina namještaja Home24 u prvih devet mjeseci zabilježila je prodajni rast od preko 63 posto. Čak i popularniji njemački online trgovac Otto nedavno je uveo i namještaj u svoju ponudu.  "Za sada se uglavnom manji kućanski predmeti naručuju s interneta, ali potrošači će se u budućnosti sigurno više usuđivati s interneta naručivati veće predmete, kao na primjer fotelje ili čitave kuhinje", očekuje stručnjak za industriju Jens Rothenstein.

Komentirajte prvi

New Report

Close