Indija kupuje francuske avione i podmornice za 10 mlrd. €

Autor: Poslovni dnevnik , 16. srpanj 2023. u 22:00
Indijski premijer Narendra Modi bio je počasni gost predsjednika Emmanuela Macrona/Reuters

Modi je počeo dvodnevni posjet Parizu u četvrtak kada mu je dodijeljena najveća francuska počast, Legija časti.

Prije desetak godina nepoželjan u većini zapadnih prijestolnica, indijski premijer Narendra Modi u petak je bio počasni gost na vojnoj paradi u Parizu u povodu proslave Dana Bastilje nakon posjeta kojim su zapečaćeni veliki obrambeni dogovori.

Modi i francuski predsjednik Emmanuel Macron pratili su paradu francuskih i indijskih vojnika na Elizejskim poljanama, a preletjeli su ih francuski zrakoplovi Rafale koje je Indija kupila 2015. Nacionalna proslava odvija se u osjetljivom trenutku za Macrona kojega su neki građani izviždali dok je prolazio vojnim vozilom niz aveniju zbog kontroverzne mirovinske reforme.

Modi je počeo dvodnevni posjet Parizu u četvrtak kada mu je dodijeljena najveća francuska počast, Legija časti. “Indija je div u povijesti svijeta koji će imati odlučujuću ulogu u našoj budućnosti. Također je strateški partner i prijatelj”, rekao je Macron.

New Delhi je odobrio kupnju 26 zrakoplova Rafale za mornaricu i triju podmornica klase Scorpene, ojačavši obrambene veze s Parizom u trenutku kada dvije nacije traže saveznike u indopacifičkoj regiji u svjetlu napetosti s Kinom. Ukupna vrijednost posla je oko 9,75 milijardi dolara, tvrde upućeni izvori.

Francuska je desetljećima jedan od najbližih saveznika Indije u Europi i jedina joj nije uvela sankcije nakon što je Indija provela nuklearne testove 1998. Indija koristi francuske borbene zrakoplove četiri desetljeća.

Prije Rafalea, kupila je zrakoplove Mirage 1980-ih i još ih koristi. Strateško partnerstvo s Indijom za Francusku je ključno nakon što je Australija odustala od kupnje francuskih podmornica.

Komentirajte prvi

New Report

Close