Jeftino kupuju rusku naftu i onda benzin prodaju Zapadu: Ovo su najveći uvoznici

Autor: Tomislav Pili , 03. srpanj 2022. u 07:00
Indija sada uvozi iz Rusije više nafte nego iz dosadašnjih vodećih dobavljača, Saudijske Arabije i Iraka/Shutterstock

Udjel Indije u izvozu ruske nafte skočio je sa 1 na 18 posto, a izvoz naftnih prerađevina u EU porastao je s lanjskih 287 milijuna na milijardu eura.

Indija trenutno naveliko koristi mogućnost uvoza jeftine ruske nafte, no tamošnji prerađivači to koriste kako bi dodatno zaradili na – izvozu derivata na Zapad.

Deutsche Welle istražio je tvrdnje o indijskom uvozu energenata tijekom ove godine, točnije od izbijanja rata u Ukrajini.

Popust od 40 posto
Na društvenim mrežama govori se kako Indija kupuje rusku naftu uz popust od 40 posto u odnosu na tržišnu cijenu. Ta tvrdnja je točna, ističe DW. Od ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače indijski prerađivači nafte povećali su uvoz ruske nafte.

Podaci finskog Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA), do svibnja je udjel Indije u izvozu ruske nafte skočio sa 1 na 18 posto. Indija sada uvozi iz Rusije više nafte nego iz dosadašnjih vodećih dobavljača, Saudijske Arabije i Iraka.

Jedan od razloga tako značajnog povećanja jest što je Indija isposlovala značajno nižu cijenu nego što je na tržištu. Drugi je veliko povećanje potražnje za naftnim derivatima u toj golemoj zemlji.

Prema procjenama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), trenutna indijska potrošnja od 4,7 milijuna barela dnevno do iduće godine narast će na 5,15 milijuna barela. Glavnina te nafte doći će iz uvoza – Indija je 2020. proizvela 770.000 barela dnevno, prema statističkom izvješću britanskog naftaša BP-a.

4,7

milijuna barela sirove nafte dnevno trenutno troši Indija

To izvješće pokazuje kako je Indija već sada treći svjetski potrošač energenata u svijetu. Do 2045. potražnja za naftom u toj državi trebala bi dosegnuti oko 11 milijuna barela dnevno.

No, postavlja se pitanje da li sva ta nafta iz Rusije na kraju završi u spremnicima indijskih vozila? Dominik Lehmann, član njemačke stranke Die Linke, tvrdi kako Indija dio prerađene nafte prodaje u obliku benzina i dizela SAD-u i Europskoj uniji. “To je kapitalizam u njegovom najboljem izdanju”, sarkastično je dodao Lehmann.

Tu tvrdnju trenutno nije moguće dokazati. Doduše, podaci indijskog ministarstva trgovine pokazuju značajan izvoz nafte u travnju i svibnju, s lanjskih 8,9 milijardi dolara na 16 milijardi dolara. To je navelo CREA-u na zaključak kako indijske rafinerije prerađuju rusku naftu. S time se u svom izvješću od 20. lipnja složila i konzultantska tvrtka Rystad Energy.

Kao Iran nekada
“Očekivanja da će se ruskom naftom teško trgovati na međunarodnom tržištu nisu se ostvarila jer su pošiljke preusmjerene na alternativna tržišta. Iako je trošak financiranja takvih pošiljki značajno porastao zbog isključenja Rusije iz zapadnog financijskog sustava, diskont na rusku naftu je preatraktivan da bi ga neki prerađivači ignorirali.

Poput iranske nafte u prošlosti, jednom kada se ruska nafta preradi, bit će praktički nemoguće razlikovati te barele od ostalih kada opet uđu na međunarodno tržište”, stoji u izvješću Rystad Energyja.

Podaci ministarstva trgovine također pokazuju izvoz nafte u EU u travnju vrijedan milijardu eura, dok je godinu ranije taj izvoz vrijedio 287 milijuna eura. Sjeverna Amerika također je povećala uvoz nafte iz Indije. U travnju je ta stavka vrijedila 435 milijuna dolara, nasuprot 220 milijuna dolara godinu ranije.

Alan Sked, profesor emeritus međunarodne povijesti na Londonskoj školi ekonomije (LSE) smatra kako Indija nije prijatelj demokracije jer kupnjom jeftine ruske nafte potkopava zapadne sankcije. Međutim, ta tvrdnja baš i ne stoji.

Naime, Indiji nije zabranjeno kupovati rusku naftu. Samo SAD, Kanada i Australija imaju potpuni embargo na uvoz ruske nafte, plina i ugljena. Europske sankcije na ruske energente uvodit će se postupno, uz mnoštvo iznimki. No, zanimljiv je podatak da je 75 posto nafte koja je iz Rusije došla u Indiju i Bliski istok u travnju i svibnju prevezeno – grčkim tankerima.

Komentirajte prvi

New Report

Close