Imovina Nelsona Mandele procjenjuje se na 4,1 milijun dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. veljača 2014. u 16:41
Reuters

Imovina koju je ostavio bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela zasad se procjenjuje na 4,1 milijun dolara (46 milijuna randa), rekao je u ponedjeljak novinarima jedan od troje izvršitelja oporuke, sudac Dikgang Moseneke.

Moseneke je rekao kako se na temelju privremenog popisa imovine može izvesti "okvirna procjena u visini 46 milijuna randa", nakon čitanja oporuke kojom se ostavljaju sredstava za školovanje djece, napose školama koje je pohađao Mandela i njegovoj stranci ANC-u "radi promicanja načela pomirbe".

Njegova tri imanja naslijedila je obiteljska zaklada "Nelson Rohlilala Mandela Family Trust", napose kuću u Qunuu pokraj koje je pokopan, na jugu JAR-a i kuću u Johannesburgu, u bogataškoj četvrti gdje je boravio dok je bolovao pred kraj života.

"Želim i da se tu okuplja obitelj Mandela kako bi ostala zajedno dugo nakon moje smrti", zapisano je u oporuci.

Mandela je umro 5. prosinca a pokopan je 15. prosinca u Qunuu, selu u kojemu je odrastao. Ima više od 30 djece, unuka i praunuka rođenih u njegova prva dva braka.

U oporuci nije zaboravio ni djecu svoje treće žene Grace Machel s kojom se oženio kada mu je bilo 80 godina.

"Oporuka je pročitana stranicu po stranicu. Potrajalo je više nego što smo mislili. S vremena na vrijeme zatražena su pojašnjenja", rekao je sudac Moseneke.

"Nazočila je gotovo čitava obitelj Mandela, kao i njezini potomici, što nam je bilo drago", dodao je.

U oporuci sastavljenoj 2004. koja je poslije izmijenjena, Mandela se potrudio da većini nasljednika napiše kratko obrazloženje.

Komentirajte prvi

New Report

Close