I srpski malinari odustaju od proizvodnje

Autor: Poslovni dnevnik , 22. svibanj 2018. u 13:42
Proizvodnja malina u Srbiji pala je na samo 50.000 tona/Ivo Čagalj/PIXSELL

Niska otkupna cijena od 6 do 7 kuna po kilogramu ne zadovoljava proizvođače.

Nakon BiH i u Srbiji brojni uzgajivači malina odustaju od proizvodnje zbog niske otkupne cijene. Ona će i ove godine najvjerovatnije biti 100 do 120 dinara po kilogramu (oko 6 do 7 kuna) i natjerala je mnoge da se okrenu od malina.

Nepogode čine situaciju dodatno težom, što se i vidjelo prije nekoliko dana u zapadnoj Srbiji, gde će urod biti i do 30% manji, piše Blic. Dok u svijetu proizvodnja maline raste, u Srbiji i proizvodnja, ali i kvaliteta, padaju, navodi beogradski list. U Srbiji je prije osam godina urod maline iznosio oko 90.000 tona, dok je prošle bio samo oko 50.000 tona. 

Prema riječima Tome Miloševića, profesora na Agronomskom fakultetu u Čačku, na katedri za voćarstvo, postoji nekoliko uzroka koji su utjecali na gotovo dvostruko manji urod. "Nerealno visoka otkupna cijena, koja je prije nekoliko godina iznosila preko 200 dinara, privukla je mnoge da zasade maline, ali kasniji nagli pad cijene pojedince je naterao da odustanu od proizvodnje.

Klimatske promjene poput suše uzimaju ogroman danak, jer mnogi ne mogu navodnjavati maline. I na kraju, elementarne nepogode, koje mogu za dan uništiti urod. Tuča se uvek javlja na istim područjima", kaže Milošević. Prema Miloševićevim riječima, najveću štetu uvijek imaju malinari dok se vlasnici hladnjača uvijek mogu izvuči iz loše godine. "Vlasnici hladnjača će uvesti maline, pomijšat će ih s našima, i neće biti u gubitku", tvrdi Milošević. I profesor Miladin Ševarlić je sličnog mišljenja, te ističe da se urod maline ne može odraziti na potrošače, jer je potrošnja u Srbiji vrlo mala. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vlasnici hladnjaca znaju posao, dok ostali se povlace za nasom starom “ako prode, prode”

New Report

Close