I Bavarci žele krenuti putem Škotske

Autor: Ante Pavić , 19. rujan 2014. u 08:50
Hoće li i Bavarska krenuti stopama Škotske?/Reuters

Regionalni pokreti za izdvajanjem od matičnih država počeli su snažiti u cijeloj Europi – od Katalonije do Flandrije.

Bavarska stranka, lokalna stranka koja se već destljećima bori za samostalnost njemačke savezne države Bavarske, dobila je krila nakon što su Škoti na referendumu odlučili izabrati žele li ostati ili izaći iz sastava Velike Britanije.

Stranka je na svojim službenim stranicama objavila da će pobjeda pobornika škotske samostalnosti imati pozitivne efekte na regije u Europi, piše Euractiv. "To je potpuno apsurdno", komentirala je njemačka savezna kancelarka Angela Merkel težnje Bavaraca da se povedu škotskim primjerom. Bavarska stranka prošle je godine na lokalnim izborima dobila 2,1 posto glasova, a u državnom parlamentu nije sjedila od 1966. godine. Regionalni pokreti za izdvajanjem počeli su snažiti u cijeloj Europi – od Katalonije do Flandrije, a u EU se boje da će u slučaju škotske nezavisnosti doći do konačnog odlaska odlaska V. Britanije iz sastava Unije. EU je na prilično skliskom terenu, jer se njezina politika temelji na regionalizaciji i suradnji regija na području cijele Unije. Većina regionalnih stranaka u Europi, među kojima je i istarski IDS, potpisali su takozvanu "Škotsku deklaraciju" kojom međunarodnu zajednicu upozoravaju da je pravo na samoodređenje i pravo na odlučivanje temeljno pravo.

"IDS će i dalje podržavati nastojanja nacija poput Škotske i Katalonije da se primjenjuje pravo na samoodlučivanje", poručuju iz stranke. Bavarci pak više ne žele davati potpore siromašnijim sjevernim i istočnim dijelovima savezne države, a slične argumente iznose i brojne druge regionalne stranke u Europi. Škoti Londonu zamjeraju i njegovu odlučnost da nastavi s privatizacijama javnog sektora i politiku snižavanju dohodaka. To bi trebalo biti upozorenje ne samo Angeli Merkel, nego i Bruxellesu koji iste te mjere vidi kao najvažnije za izlazak iz krize. Kakav god bio ishod referenduma, činjenica je da će stubokom promijeniti uređenje V. Britanije. Bruxelles će također morati shvatiti da bi više solidarnosti među članicama i popuštanje politike koja smanjuje standard građana mogao biti prigušivač brojnim zahtjevima za samostalnošću. U suprotnom nije daleko dan kada će cijele države početi izlaziti iz Unije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close