Huaweijev novac uznemirio profesore londonskog fakulteta

Autor: Tomislav Pili , 16. veljača 2020. u 10:42
Za trogodišnji projekt kineska kompanija uplatila bi 105.000 funti/SHUTTERSTOCK

Znanstvenici smatraju da općenita suradnja s Kinom povećava rizike za reputaciju prestižnog sveučilišta.

Jedna donacija kineske tehnološke kompanije Huawei uzburkala je duhove na prestižnom britanskom sveučilištu London School of Economics (LSE), pa dio profesora traži prekid svih odnosa s Kinom zbog gušenja akademskih sloboda.

Kako piše Financial Times, Huawei pregovara s vodstvom LSE-a o financiranju trogodišnjeg istraživačkog projekta koji bi proučio vodeću ulogu kineske kompanije u razvoju 5G tehnologije.

Odobrenje u rujnu
Taj projekt Huawei je spreman financijski podržati sa 105.000 funti. Prema internom dokumentu do kojeg je došla britanska web stranica openDemocracy, a u koji je uvid imao i FT, etički odbor sveučilišta odobrio je taj projekt u rujnu.

Huaweijev novac u dokumentu je opisan kao “donacija” za pokrivanje troškova “predloženog trogodišnjeg konzultantskog projekta”. Cilj tog projekta je “pružanje sveobuhvatne studije kako je Huawei interno podržavao inovacije i razvoj proizvoda u posljednjih 20 godina, s fokusom na tranziciju s 2G infrastrukture na tehnološko liderstvo u 5G”, stoji u dokumentu.

Sa LSE-a su potvrdili da su odobrili primanje Huaweijevog novca, ali i da “komercijalni pregovori” i dalje traju te da konačnog ugovora i isplate novca još nema. Stav LSE-a u opreci je sa čuvenim Oxfordom koji je lani objavio da prestaje primati donacije i financiranje projekata od Huaweija.

110

milijuna funti uložio je Huawei 2018. u R&D u Velikoj Britaniji

Međutim, suradnja s Huaweijem loše je odjeknula među dijelom nastavnog osoblja. Isti dokument otkriva kako su četiri profesora specijalizirana za područje Azije prošle godine zatražili sastanak s direktoricom LSE Minouche Shafik kako bi ju upozorili na “povećane rizike za reputaciju sveučilišta zbog izlaganja Kini”.

Osim suradnje s Huaweijem, profesore smeta što LSE surađuje s Konfucijevim institutom i pekinškim sveučilištem na kojem, prema njihovom mišljenju, kineska komunistička partija sve više guši akademske slobode. Znanstvenici stoga smatraju da će priljev novca iz inozemstva – konkretno Kine – ograničiti razinu akademskih sloboda i na LSE-u.

Važno tržište
Tim više jer je službeni stav LSE-a da će u budućnosti Kina i općenito istočna Azija postati važno donatorsko tržište. Inače, ovo nije prvi put da je LSE na udaru zbog primanja kontroverznih donacija.

Tako ga je 2011. britanska vlada kritizirala zbog primanja donacija od izvora povezanih s posljednjim libijskim diktatorom Muamerom Gadafijem. Huawei je trenutno pod pritiskom američkih optužbi da je povezan s kineskom obavještajnom službom i da korištenje njegove 5G telekomunikacijske opreme predstavlja sigurnosni rizik za SAD i njegove saveznike.

Unatoč upozorenjima s druge strane Atlantika, britanska je vlada krajem siječnja odobrila ograničeno sudjelovanje Huaweija u izgradnji tamošnje 5G mreže. To je navodno razgnjevilo Washington, a neki članovi Konzervativne stranke lobiraju kod premijera Borisa Johnsona da povuče tu odluku. Huawei je u odgovoru istaknuo da je jedan od najvećih svjetskih investitora u razvoj i istraživanje, a 2018. i 2019. u tu su svrhu uložili više od 15 milijardi dolara.

“Iako ne možemo komentirati nepotvrđene projekte, ponosimo se našim partnerstvima sa svjetski vodećim sveučilištima i znanstvenicima u Ujedinjenom Kraljevstvu, a 2018. uložili smo više od 110 milijuna funti u razvoj i istraživanje u Velikoj Britaniji”, ističe Huawei.

Istraga u SAD-u
Pod lupom Harvard i Yale
Američko ministarstvo obrazovanja pokrenulo je istragu jesu li sveučilišta Harvard i Yale propustila izvijestiti o stotinama milijuna dolara stranih donacija, na što ih obvezuje zakon. Samo Yale navodno nije prijavio najmanje 375 milijuna dolara stranih donacija u posljednje četiri godine. Zakon obvezuje fakultete i sveučilišta da prijavljuju donacije i ugovore sa stranim izvorima ako prelaze 250.000 dolara dva puta godišnje. U izvješću o kineskom utjecaju na američko obrazovanje, senatski odbor opisao je strano financiranje kao “crnu rupu”.

Komentirajte prvi

New Report

Close