Huawei za 14 dana opet može do američkih komponenti

Autor: Tomislav Pili , 15. srpanj 2019. u 22:00
Na 'crnoj listi' kineski proizvođač nalazi se od svibnja/REUTERS

Kineska kompanija smatra kako umjesto dodjele dozvola dobavljačima iz SAD-a treba biti ukinuta cijela lista restrikcija.

Za manje od dva tjedna ministarstvo trgovine SAD-a dodijelit će prve dozvole za izvoz američke tehnologije Huaweiju, navodi Reuters pozivajući se na izjave vladinih dužnosnika.

Time će popustiti "stisak" koji je Trumpova administracija u svibnju nametnula kineskom proizvođaču telekomunikacijske opreme zbog sumnji da se njegova oprema koristi za špijunažu.

Veliko olakšanje
Veliko je to olakšanje i za američke dobavljače. Naime, Huawei je prošle godine na kupnju komponenti za svoje proizvode u cijelom svijetu utrošio 70 milijardi dolara. Od toga je 11 milijardi dolara otišlo kompanijama iz SAD-a, poput Intela, Qualcomma i Micron Technologiesa. Podsjetimo, američki zaokret dogodio se nakon lipanjskog susreta dvojice predsjednika, Donalda Trumpa i Xi Jinpinga u sklopu summita G20 nakon čega je Trump izjavio kako će američke kompanije nastaviti prodavati robu Huaweiju.

 

11 mlrd.

dolara lani je Huawei utrošio na kupnju dijelova iz SAD-a

Međutim, Huawei je ostao na trgovinskoj "crnoj listi", pa za prodaju robe američki dobavljači trebaju isposlovati dozvolu. Nedavno je ministar trgovine Wilbur Ross izjavio kako će dozvole biti izdane ako ne postoji prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Analitičari za Reuters tumače kako je Trumpov zaokret u kombinaciji s brzim provođenjem te odluke definitivno rezultat lobiranja tehnološkog sektora, zajedno s kineskim političkim pritiskom. Predstavnici dva proizvođača procesora koji su dobavljači Huaweija otkrili su nedavno Reutersu kako će poslati zahtjeve za veći broj dozvola nakon Rossovih komentara. 

Polovično rješenje
Međutim, kako se dade iščitati iz izjave Huaweijeva glasnogovornika, Kineze ovo rješenje ne zadovoljava. "Lista restrikcija treba biti ukinuta, a ne da se dodjeljuju privremene dozvole američkim dobavljačima.

Huawei je proglašen krivim za nešto što nije počinio i ne predstavlja rizik za računalnu sigurnost bilo koje države, stoga su restrikcije bez temelja", istaknuo je glasnogovornik kineske kompanije. Slično razmišlja i američki tehnološki sektor koji ističe kako još nisu jasni kriteriji za dodjelu dozvola, odnosno koji proizvodi predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Ministarstvo trgovine odgovara kako vrednuje sve primljene zahtjeve i određuje što je u najboljem interesu države.

Komentirajte prvi

New Report

Close