Hrvatskoj susjedna država prva će u svijetu zabraniti ovu vrstu hrane. To nije meso!

Autor: Marta Duić , 07. studeni 2023. u 10:36
Foto: Pixabay

Stav Lollobrigide dijeli i europski povjerenik za poljoprivredu, Januszom Wojciechowskim (PiS/ECR), koji je govorio tijekom događanja ECR-a u otvorenom dijalogu s talijanskim ministrom.

“Italija će zabraniti sintetičku hranu”, izjavio je talijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida na događanju tijekom vikenda koje je organizirala Europska konzervativna i reformistička stranka (ECR) i na kojem je prisustvovao povjerenik Europske unije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski. Time će ova zemlja postati prva zemlja na svijetu koja je to učinila, piše Euractiv.

U donjem domu parlamenta u ponedjeljak će se raspravljati o prijedlogu zakona koji će zabraniti proizvodnju, uvoz i marketing hrane proizvedene u laboratorijima.

Na događanju u Kilkennyju, Irskoj, pod nazivom “Tradicija i inovacija: Konzervativna budućnost europskih poljoprivrednika”, vodeći konzervativni političari raspravljali su o izazovima i mogućnostima koje proizlaze iz europske regulative i suradnje u stočarstvu, poljoprivredi i zelenoj ekonomiji.

“Italija će postati prva nacija koja je slobodna od sintetičke hrane i želi postaviti primjer kako se to može regulirati”, izjavio je Lollobrigida (Fratelli d’Italia/ECR), koji je sudjelovao na događanju ECR-a održanom u Kilkennyju.

“Izabrali smo načelo opreza i predostrožnosti. Kvaliteta hrane je temeljna i ne možemo se složiti s društvom podijeljenim na dva dijela, gdje se kvalitetna hrana proizvodi samo za bogatu elitu. Mi smo uvjereni da bi svi trebali moći dobro jesti”, dodao je ministar.

Stav Lollobrigide dijeli i europski povjerenik za poljoprivredu, Januszom Wojciechowskim (PiS/ECR), koji je govorio tijekom događanja ECR-a u otvorenom dijalogu s talijanskim ministrom.

“Kao povjerenik, zalažem se za tradicionalnu poljoprivredu, jako štitim prirodne proizvode. Sustav označavanja ne ovisi o meni, ali nastojim zaštititi tradiciju”, objasnio je Wojciechowski.

“Sintetičko meso nije meso, sintetičko mlijeko nije mlijeko. Stajem u obranu prirodnih proizvoda, a koristiti naziv prirodni proizvod za sintetski, po meni, nije korak u dobrom smjeru”, dodao je, istaknuvši da Europska komisija izdvaja više od 6 milijardi eura za podupirati dobrobit životinja i, općenito, tradicionalni uzgoj.

Međutim, poljoprivredni model koji predlažu konzervativci otvoreno se suprotstavlja onome koji je usvojila Europska unija, koju, prema Fratelli d’Italia, karakterizira prevelika birokratiziranost i nesposobnost suočavanja s novim izazovima koji opterećuju kontinent.

“Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari riskiraju plaćanje vrlo visoke cijene zbog ideoloških ludorija koje stoje iza Zelenog sporazuma Europske unije, koji kažnjava proizvođače ciljevima smanjenja emisija koji će dovesti samo do manje proizvodnje hrane”, izjavio je zastupnik Carlo Fidanza, lider delegacije Fratelli d’Italia u Europskom parlamentu.

“Manjak proizvodnje hrane će se samo srednjoročno nadoknaditi većim uvozom iz zemalja koje ne ispunjavaju naše standarde održivosti i kvalitete ili sintetičkim proizvodima za koje nemamo jamstvo”, dodao je.

Da bi promijenili sustav, ECR grupa mora dobro proći na izborima za Europski parlament u lipnju 2024. godine i pronaći saveznike kako bi formirali alternativnu većinu naspram lijevih stranaka u Europskom parlamentu.

“Nakon sljedećih izbora računamo na to da će ECR postati sve jača u Bruxellesu”, dodao je Fidanza.

Komentirajte prvi

New Report

Close