‘Hrvatska ulazi na vrijeme u EU ako ispuni uvjete’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2012. u 09:31
Norbert Lammert (EPA)

Taj će proces ići dalje s time da bi u budućnosti više pozornosti trebalo pokloniti njegovoj kvaliteti nego brzini.

Europska unija će primiti Hrvatsku u punopravno članstvo, kao što je to i predviđeno ako Hrvatska ispuni sve zadatke koji su pred nju postavljeni, kazao je u četvrtak u Berlinu predsjednik njemačkog Bundestaga Norbert Lammert, prenosi za Hinu savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

"Europska unija je preuzela obvezu da primi Hrvatsku u svoje članstvo do sredine iduće godine, a Hrvatska se obvezala da će do toga roka ispuniti zadatke koji su pred nju postavljeni. Ako se to dogodi, nema nikakvog razloga razmišljati o novom datumu ulaska Hrvatske u Uniju", rekao je Lammert na panelu Zaklade Heinrich Boell o ulasku Hrvatske u Uniju i posljedicama tog ulaska za regiju.

Predsjednik Bundestaga je dodao kako nakon hrvatskog ulaska neće biti zastoja niti prekida proširenja Unije. "Taj će proces ići dalje s time da bi u budućnosti više pozornosti trebalo pokloniti njegovoj kvaliteti nego brzini", zaključio je Lammert na panelu na kojem u Berlinu sudjeluje Mesić, kako prenosi njegov savjetnik Tomislav Jakić.

Lammert je tijekom vikenda kazao kako Hrvatska "očito nije spremna za ulazak" u EU, što je izazvalo burne reakcije. Njemački Bundestag trebao bi u proljeće ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s EU. Hrvatska bi 1. srpnja 2013. trebala postati punopravna članica Unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close