Hisense odustaje od gradnje tvornice televizora u Velenju

Autor: Poslovni dnevnik , 10. prosinac 2019. u 22:00
Slovenski proizvođač kućanskih uređaja lani je zabilježio gubitak od 111 mil. eura/SHUTTERSTOCK

Dio prekobrojnih zaposlenika bit će otpušten uz otpremnine, a drugi dio premješten u novo korporativno sjedište u Ljubljani.

Gorenje, slovenski proizvođač kućanskih uređaja, priopćilo je kako je planirano ulaganje u novu tvornicu televizora u Velenju zasad zaustavljeno – sve dok se ne poboljša profitabilnost kompanije. 

Ništa od 1000 radnih mjesta
Prema neslužbenim informacijama koje prenosi Dnevnik, kineski vlasnik Hisense proučava mogućnost da tvornicu televizora izgradi u nekoj drugoj zemlji umjewsto u Sloveniji. U ožujku ove godine Franjo Bobinac, dugogodišnji prvi čovjek Gorenja, rekao je Delu kako se očekuje da će nova tvornica televizora, koju će do jeseni sljedeće godine Kinezi izgraditi u Velenju, donijeti više od 1000 radnih mjesta.   

Stvarnost se pokazala prilično udaljenom od obećanja, a Gorenje će i ove će godine poslovati s visokim gubitkom. Prema riječima Lan Lina, direktora Gorenja, računa se da će kompanija ove godine imati 40 milijuna eura gubitka. Naravno, to kineski vlasnik, korporacija Hisense, želi promijeniti i cilja na dobit od 30 milijuna eura u 2020. Kako je objasnio Lin, to bi se postiglo modernizacijom strojnog parka i većom učinkovitošću poslovanja, ali i smanjivanjem broja zaposlenih, što se u prvom redu odnosi na one u upravi, ljude koji rade na poslovima zaštite, odnosno tzv. bijele ovratnike.

 

10 tisuća

radnika ukupno zapošljava Gorenje u Sloveniji i inozemstvu, najviše u Češkoj i Srbiji

U tu kategoriju zaposlenih računa se da spada oko tisuću ljudi u Velenju, među kojima je od 20 do 30 posto prema sadašnjim izračunima prekobrojnih.  Dio bi bio otpušten uz otpremnine, a dio premješten u Ljubljanu, gdje će se sljedeće godine uspostaviti uprava za sve Hisenseove tvrtke u Europi. Gorenje u Sloveniji zapošljava više od 6 tisuća radnika, a još 4 tisuće u drugim europskim zemljama, najviše u Češkoj i Srbiji.

Središte europskih operacija
Hisense je Gorenje kupio za gotovo 300 milijuna eura, predviđajući da će ta kompanija biti središte za njegove operacije u Europi. Prilikom preuzimanja obećao je Velenju i gradnju nove tvornice televizora, dok bi u Valjevu u Srbiji, gdje je Gorenje također prisutno, nastao njihov centar za rashladne uređaje.

Obje investicije trebale bi biti vrijedne desetke milijuna eura. Nakon što ga je preuzeo Hisense Gorenje je u 2018. imalo 1,18 mlrd. eura prihoda od prodaje, što je 1,7% manje nego prethodne godine, ali i 111 mil. eura gubitka, što je objašnjeno restrukturiranjem tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close