Grčki radnici ponovo u štrajku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. listopad 2012. u 12:13
EPA

Grčka je pogođena najtežom krizom od Drugog svjetskog rata te rezanjem izdataka mora uštedjeti najmanje 11,5 milijarda eura što od nje zahtijeva “trojka” njezinih kreditora.

Grčki radnici u četvrtak su počeli 24-satni štrajk, drugi u tri tjedna kojim Europskoj uniji poručuju da će nova rezanja plaća i mirovina samo pogoršati stanje u zemlji koja je pet godina u recesiji.
Na poziv dvaju najvećih sindikata ADEDY i GSEE štrajku su se odazvali zaposleni u javnim službama te velik dio radnika.

Ulice Atene u četvrtak su osvanule puste. Zamrle su aktivnosti u luci, javni prijevoz je poremećen, u bolnicama dežuraju hitne službe, a zatvoreni su javni uredi, ministarstva i većina trgovina, čak i pekarnice.
c Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond. Ne ispuni li te zahtjeve neće dobiti 130 milijarda eura, koliko iznosi nova tranša zajma kojim međunarodne novčarske ustanove spašavaju Grčku od stečaja.

Za četvrtak su zakazani prosvjedi pred parlamentom. Takvi su prosvjedi ranije završavali sukobima između policije i prosvjednika, pa je na središnjem trgu Sintagmi raspoređeno oko 4.000 policajaca, a zgrada parlamenta osigurana je metalnim ogradama.

Zbog štrajka su zatvoreni i kiosci s novinama, a štrajkaju, među ostalima, odvjetnici, taksisti, kontrolori leta.

Komentirajte prvi

New Report

Close