Vlada progurala novi zakon kojim osmosatni radni dan odlazi u povijest, evo gdje se krije zamka za radnike

Autor: Tomislav Pili , 18. lipanj 2021. u 07:21
FOTO: REUTERS/Costas Baltas

U zamjenu za slobodni dan radnici će moći raditi do 10 sati dnevno, što su snažno napali oporba i sindikati.

Prva značajnija promjena radnog zakonodavstva u Grčkoj u posljednjih nekoliko desetljeća izazvala je prosvjede sindikata i oporbe koji tvrde da je vlada u tišini srušila osmosatno radno vrijeme.

Kako prenosi Reuters, grčki je parlament izglasao izmjene zakona o radu koji radnicima omogućuje duže radno vrijeme u zamjenu za slobodne dane.

Konzervativna vlada premijera Kyriakosa Micotakisa, koja uživa stabilnu većinu u parlamentu, izmjenama je ciljala promijeniti propisano radno vrijeme u zakonu koji datira još iz vremena prije interneta. Tijekom žustre parlamentarne rasprave Micotakis je kazao kako je suština zakona naklonjena prema radnicima i orijentirana na rast gospodarstva.

S druge strane, oporba je optuživala vladu da je de facto ukinula osmosatno radno vrijeme. Najsporniji dio zakona je odredba koja zaposlenicima omogućuje da dnevno rade do 10 sati.

150

sati prekovremeno moći će se tijekom godine raditi u Grčkoj

Sindikati se stoga pribojavaju da će poslodavci prisiliti radnike na duže radno vrijeme. Broj zakonskih prekovremenih radnih sati povećan je na 150 sati godišnje, a reformom će se od iduće godine uvesti i “digitalna radna kartica” koja će omogućiti nadzor radnog vremena u realnom vremenu.

S druge strane, izmjene zakona dale su grčkim radnicima pravo da ne odgovaraju na pozive ili elektroničku poštu nakon radnog vremena. Oporba je predloženu reformu snažno napala.

Fofi Gennimata, liderica socijalističke stranke PASOK, poručila je premijeru kako “slobodni dani ne plaćaju račune”. “U praksi više neće biti osmosatnog radnog vremena, ali prekovremeni rad neće biti plaćen”, kazala je Gennimata.

Za sindikate izmjene zakona su “monstruozne”. Oni također smatraju kako će reforma omogućiti poslodavcima da na “mala vrata” uvedu duže radno vrijeme te su zatražili od vlade povlačenje prijedloga iz parlamentarne procedure.

S obzirom da je vlada to odbila, Atenu je u srijedu paralizirao štrajk radnika u javnom i pomorskom prijevozu. Uoči izglasavanja zakona u središtu Atene mirno je prosvjedovalo oko 9000 ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close