Grčka i ‘trojka’ postigli dogovor o mjerama štednje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. listopad 2012. u 08:50
EPA

Dogovorili su se o većini temeljnih mjera nužnih za nastavak reforma.

"Grčka i njezini međunarodni financijeri postigli su dogovor o većini mjera štednje i reforma potrebnih da bi ta zemlja na rubu bankrota dobila novu pomoć", objavili su kreditori u srijedu nakon posjeta grčkome glavnom gradu.

Nakon višemjesečnih teških pregovora čini se da su Atena i predstavnici Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda blizu sveobuhvatnog sporazuma kojim bi se izbjegao grčki bankrot, iako obje strane priznaju da su neka pitanja još otvorena. "Dogovorili su se o većini temeljnih mjera nužnih za nastavak reforma", objavila je tzv. trojka predstavnika MMF-a, Europske komisije i Europske središnje banke.
Po njihovim riječima, preostala sporna pitanja, a grčki dužnosnici tvrde da je riječ o reformi tržišta rada, nastavit će se sa željom da se sporazum postigne u idućih nekoliko dana. Dodaju da će razgovarati i o pitanju financiranja.

Inspektori trojke u srijedu su trebali otići iz Atene kako bi na dvodnevnu summitu EU-a od četvrtka čelnicima Unije prenijeli informacije. Na summitu će se, piše Reuters, osjećati strah za grčku sudbinu, iako Grčka nije tema razgovora. Grčki dužnosnici izrazili su nadu da će ta zemlja uskoro dobiti sredstva koja će joj pomoći da se održi na površini i izbjegne izlazak iz eurozone.

Komentirajte prvi

New Report

Close