Gradnja Moravskog koridora počinje već sljedećeg mjeseca

Autor: Poslovni dnevnik , 26. kolovoz 2019. u 22:00
Na autocesti dugoj 112 km bit će 84 mosta i 26 nadvožnjaka/Ivo Čagalj/PIXSELL

Srpsko Ministarstvo građevinarstva već je s konzorcijem Bechtel-Enka potpisalo memorandum o razumijevanju.

Ponude na natječaju za izbor strateškog partnera za gradnju Moravskog koridora, autoceste od Preljine do Pojata, bit će otvorene u utorak 27. kolovoza, a radovi bi mogli početi u rujnu.

To je krajem prošlog  tjedna izjavila Zorana Mihajlović, potpredsjednica srpske vlade i ministrica građevinarstva. Buduća autocesta dužine 112 kilometara (široka 30 metara) imat će ukupno 139 objekata, od čega 84 mosta, 26 nadvožnjaka i tri podvožnjaka, kao i 10 križanja tj. petlji.

Veza za 500.000 građana
"Otvaraju se ponude pristigle na temelju javnog pozivu. Povjerenstvo će pregledati pristigle ponude, a nakon toga u roku od 10 ili 15 dana vlada bi trebala donijeti odluku o strateškom partneru za izgradnju Moravskog koridora", rekla je Zorana Mihajlović za Tanjug. Prema njenim riječima, Moravski koridor će povezati Koridor 10 i autocestu Miloš Veliki.

Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture raspisalo je 5. kolovoza javni poziv za izbor strateškog partnera na realizaciji izgradnje infrastrukturnog koridora, dionice autoceste Pojate-Preljina. Ministarstvo traži strateškog partnera za izradu projekata za građevinsku dozvolu, kao i izvođenje radova na izgradnji te dionice autoceste od Preljine do Pojata, a rok za podnošenje prijava je bio 21 dan. Pravo sudjelovanja imaju domaće i strane pravne osobe, a i konzorciji pravnih osoba.

 

800 milijuna

eura vrijedan je Koridor, tj. autocesta od Preljine do Pojata

Uvjet je da podnositelj prijave ima promet financijskih sredstava u 2016., 2017. i 2018. godini od najmanje milijardu eura. Dodatni uvjet je da podnositelj osigura pismo o namjerama od međunarodnih financijskih institucija, banaka ili drugih izvora financiranja za projekt Moravski koridor u iznosu od najmanje 400 milijuna eura. Moravski koridor će povezati područje na kome živi 500 tisuća građana, odnosno gradove Čačak, Kraljevo, Vranjčaku Banju, Trstenik, Kruševac, Stalać i Chićevac.

Domaći samo u konzorciju
Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture u listopadu 2018. potpisalo je s američko-turskim konzorcijem Bechtel-Enka memorandum o razumijevanju za izgradnju Moravskog koridora, a vrijednost radova procjenjuje se na oko 800 milijuna eura. Zorana Mihajlović ističe da neće biti prednosti niti za jednog izvođača, jer je vlada Srbije kroz zakonske i podzakonske akte pripremila mehanizam da nitko ne bi imao protekciju, Upitana mogu li srpske kompanije ispuniti uvjete za izvođenje radova, ministrica je odgovorila da je to moguće ako se organiziraju u  konzorcij. 

Ostale kritične točke

Koridor 10 gotov u listopadu
Govoreći o izgradnji autocesta ministrica Mihajlović je rekla da je na istočnom kraku Koridora 10 za završetak autoceste preostalo još samo na nekoliko kritičnih točaka, kao što je ranije bio slučaj u Grdeličkoj klisuri. "Imali smo izvještaj Koridora Srbije da će građevinski radovi biti završeni do kraja kolovoza, a u rujnu opremanje pojedinih dijelova, te da se da početkom listopada autocesta može otvoriti. Sada kao rok najavljuju kraj listopada", rekla je Mihajlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close