Gorenje će proizvodnju svih vrsti hladnjaka preseliti u Valjevo

Autor: Poslovni dnevnik , 11. ožujak 2019. u 22:00
Hladnjaci Gorenje dobro su poznati u svim zemljama bivše Jugoslavije/Duško Jaramaz/PIXSELL

Uz postojeće pogone u Valjevu bit će izgrađena još jedna proizvodna hala, a posao će dobiti 1000 radnika.

Tvornica Gorenje Valjevo, članica Gorenje grupe, koja je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske kompanije Hisense, u sljedećem razdoblju će postati europski centar te kineske grupe za rashladnu tehniku.

Ovih dana privodi se kraju prebacivanje preostalog dijela proizvodnje hladnjaka nove generacije iz Slovenije u srpski grad, a riječ je o oko 150.000 uređaja godišnje. U taj poduhvat uloženo je oko četiri milijuna eura, piše Politika. 

Temelji za snažniji razvoj
Očekuje se da će se najkasnije od 1. travnja ove godine sva rashladna tehnika Gorenja proizvoditi u Valjevu, a u planu je da uz postojeće pogone na lokaciji bivše tvornice Elind bude izgrađena još jedna velika proizvodna hala. Kapacitet će biti 750.000 uređaja godišnje, što znači da će proizvodnja u Valjevu biti udvostručena. Planirano je da probna proizvodnja u novom pogonu, koji će zapošljavati novih 1000 radnika, počne u listopadu 2020., a redovna u siječnju 2021. godine.

 

150 tisuća

hladnjaka proizvodit će se u Srbiji, a ne u Sloveniji

Prema rečima Stanke Pejanović, članice uprave Gorenja, ulaskom u Hisense grupu, koja je sa 75.000 radnika lider u proizvodnji elektronike i kućanskih uređaja na azijskom tržištu, postavljeni su temelji za još snažniji razvoj. "Ovo partnerstvo omogućit će pristup novim tržištima i poticaj stvaranju novog proizvodnog portfelja, uz očuvanje i jačanje prisutnosti strateški važnih proizvoda i brendova Gorenje grupe na postojećim i budućim tržištima.

Dobivanjem novog vlasnika osigurali smo budućnost kompanije na održiv način, koji podrazumijeva ulaganje u razvoj, u zaposlene i u sve resurse koji znače sigurnu i održivu budućnost", rekla je Stanka Pejanović. Prosečna neto plaća u valjevskoj tvornici za siječanj 2019. iznosila je nešto manje od 52.000 dinara (oko 3257 kuna).

Tvornica televizora 2020.
U Sloveniji očekuje se da će nova tvornica televizora Gorenje, koja će do jeseni sljedeće godine niknuti u Velenju, donijeti više od 1000 radnih mjesta, otkrio je u razgovoru za Delo dugogodišnji prvi čovjek Gorenja, a sada predsjednik kolegija direktora, Franjo Bobinac.  U Gorenju su se od dolaska novog strateškog vlasnika dogodile mnoge promjene.  "Kao dio obitelji Hisense, mi sada pokušavamo smanjiti troškove, postići sinergiju u nabavi i logistici, poboljšati lanac opskrbe i potražiti nova tržišta", rekao je Bobinac.

Gorenje je početkom veljače najavilo da će otpustiti 325 radnika iz pogona u Velenju, na iznenađenje sindikata koji je očekivao njihovo stalno zaposlenje. Otpušteni će biti radnici koji su lani angažirani, s ugovorima na određeno vrijeme, no kojima je, kako navode iz sindikata, bilo obećano da će dobiti stalne ugovore. Glasnogovornik uprave Gorenja Denis Oštir rekao je samo da su radnici koji će dobiti otkaze imali privremene ugovore kojima je istekao rok.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close