Globalno gospodarstvo izgubit će 9 bilijuna dolara ako i siromašni ne dobiju cjepivo

Autor: Tomislav Pili , 16. veljača 2021. u 22:00
Ngozi Okonjo-Iweala imenovana je u ponedjeljak, a mandat joj započinje 1. ožujka/REUTERS

Nitko nije siguran dok svi nisu sigurni, a ako stanovništvo siromašnih država nije imunizirano, doći će do povratnog udara.

Vakcinacijski nacionalizam usporit će napredak u okončavanju pandemije koronavirusa i mogao bi nagristi ekonomski rast u svim državama, bogatim i siromašnim, smatra nova predsjednica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala.

U razgovoru za Reuters prva šefica WTO-a te prvi predstavnik Afrike na čelnoj poziciji u povijesti te organizacije istaknula je kako je njezin najvažniji prioritet osigurati da WTO učini više na rješavanju problema pandemije.

Ubrzanje napora

Kako je rekla, članice WTO-a trebaju ubrzati napore u ukidanju izvoznih ograničenja koja usporavaju trgovinu potrebnih lijekova i medicinskog materijala. Bivša nigerijska ministrica financija imenovana je u ponedjeljak novom čelnicom WTO-a. Mandat joj započinje 1. ožujka.

Stručnjakinju za međunarodne financije i razvoj opisuju kao dobru pregovaračicu, a svoja je iskustva stvarala u Africi, Aziji, Europi i obje Amerike. Ta 66-godišnjakinja sjedi u nadzornom odboru Twittera i saveza za cjepiva Gavi. Nedavno je bila imenovana posebnom izaslanicom Afričke unije za pristup kontinenta sredstvima za borbu protiv COVID-19.

“WTO može mnogo više doprinijeti kako bi pomogao zaustaviti pandemiju. Nitko nije siguran dok svi nisu sigurni. Vakcinacijski nacionalizam u ovom se trenutku neće isplatiti jer dolaze mutirani sojevi. Ako stanovništvo drugih država nije imunizirano, jednostavno će doći do povratnog udara”, izjavila je Okonjo-Iweala.

Kako je dodala, studije su pokazale da će globalno gospodarstvo izgubiti 9 bilijuna dolara svoje potencijalne vrijednosti ako siromašne države neće biti u mogućnosti brzo cijepiti svoje stanovništvo.

Polovicu tog gubitka pretrpila bi razvijena gospodarstva. “Kako na humanitarnoj, tako i na ekonomskoj osnovi vrlo je skupo za međunarodnu zajednicu ponašati se nacionalistički u ovom trenutku”, naglasila je nova čelnica trgovinske organizacije.

Okonjo-Iweala je 25 godina radila u Svjetskoj banci kao ekonomistica zadužena za održivi razvoj, brzo se probijajući na vrh te institucije gdje je postala izvršna direktorica njezinih operacija.

30

milijardi dolara duga Pariški klub vjerovnika oprostio je Nigeriji 2005. nakon pregovora koje je vodila Okonjo-Iweala kao ministrica financija

Predvodila je nekoliko inicijativa Svjetske banke za pomoć siromašnim državama tijekom prehrambenih i financijskih kriza, prikupivši više od 40 milijardi dolara za Međunarodno udruženje za razvoj (IDA), ogranak Svjetske banke koji daje poticaje i povoljne kredite nerazvijenijim zemljama.

Dvaput je bila nigerijska ministrica financija, između 2003. i 2006. te 2011. i 2015., a 2006. je kratko bila i ministrica vanjskih poslova. Time je postala prva žena na obje funkcije u najmnogoljudnijoj afričkoj državi. Kao ministrica financija implementirala je opsežnu ekonomsku reformu koja je stabilizirala nigerijsku ekonomiju, tri puta povećala ekonomski rast i poboljšala transparentnost u zemlji raširene korupcije.

Nekima u Nigeriji to nije odgovaralo, pa je njezina majka oteta, a otmičari su tražili njezinu ostavku. No, Okonjo-Iweala nije popustila, a njezina majka oslobođena je nekoliko dana kasnije. Nigerijci ju smatraju spasiteljicom gospodarstva.

Vodila je pregovore s Pariškim klubom kreditora koji su 2005. završili brisanjem 30 milijardi dolara duga. U razgovoru za Reuters Okonjo-Iweala je istaknula kako joj je prvi zadatak osigurati da se prije vrlo važne ministarske konferencije pronađe rješenje kako WTO može učiniti da cjepiva, terapeutski i dijagnostički materijal bude dostupan svim državama, posebno siromašnima.

Što se tiče odnosa s novom američkom administracijom predsjednika Joea Bidena, Okonjo-Iweala ističe kako smatra da se njihovi međusobni interesi i prioriteti preklapaju.

“Oni žele da se WTO vrati natrag svojoj svrsi”, istaknula je ova ekonomistica koja čvrsto vjeruje da moć trgovine može zemlje u razvoju izvući iz siromaštva.

Krunski dragulj

Podsjetimo, prošla administracija predsjednika Donalda Trumpa bila je vrlo kritična prema WTO-u smatrajući ga previše popustljivim prema Kini.

Zbog američkog odbijanja da odobri nove članove Žalbenog vijeća, to je tijelo ključno za provođenje osnovne funkcije WTO-a – zaštitu principa slobodne trgovine i mirno rješavanje sporova bez uvođenja trgovinskih barijera kao mjera odmazde – više od godinu dana blokirano.

Okonjo-Iweala istaknula je kako dijeli zabrinutost Bidenove administracije oko potrebe reforme Žalbenog vijeća, ali je napomenula da to neće biti brz ili lagan proces.

“To je krunski dragulj WTO-a i mi ga stvarno trebamo obnoviti”, istaknula je Okonjo-Iweala. Dodala je kako je različitost mišljenja među članicama jasno primjetna, ali napredak je moguć, posebice zbog promjene u tonu i pristupu koji je došao s Bidenovom administracijom.

“S američkom administracijom voljnom da se angažira, mislim da će način rada kako bi se pokušalo naći rješenje biti drugačiji”, zaključila je Okonjo-Iweala.

Podsjetimo, osim Washingtona, na potrebu reforme WTO-a i modernizacije njegovih pravila upozorava i Bruxelles. Međutim, i dalje ne postoji jednoglasni stav kako to učiniti.

Komentirajte prvi

New Report

Close