Globalni biznis najviše brine napetost između globalnih rivala

Autor: Ana Blašković , 18. siječanj 2023. u 06:13
Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije/Reuters

Godišnji sastanci i rasprave u Davosu započele u sumornom tonu.

Svjetski ekonomski forum, godišnje okupljanje najmoćnijih imena biznisa i politike u švicarskom Davosu nastao na ideji benefita povezivanja i globalizacije, započeo je u dijametralno suprotnom tonu nego prijašnjih godina.

Propitivanje i oslikavanje budućnosti globalnog biznisa pod sumornim je oblakom rata u Ukrajini i napetosti između globalnih rivala Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Pritisnut takvim silnicama malo tko u globalnom biznisu bezbrižno razmišlja o gradnji tvornica i oslanjanju na daleke inozemne dobavljače daleko od kuće najveći radili donedavno. Čelnici najvećih fondova i kompanija u ponedjeljak su u Švicarskoj sve napetije odnose Pekinga i Washintona istaknuli kao jednu od najvećih bojazni za poslovanje.

2700

sudionika očekuje se u Davosu ove godine

Reuters prenosi Ann Richards, čelnicu 610 milijardi eura vrijednost Fidelity International fonda, koja je bojazan oko potencijalnog raskola dviju ekonomija postavila na šesto mjesto svoje ljestvice najvećih briga.

“Spoznaja da bi potpuno odvajanje bilo katastrofalno za globalno gospodarstvo znači da postoji istinska želja i na američkoj i na kineskoj strani da pronađu područja u kojima se može dogoditi suradnja”, rekla je Richards.

Za predsjednika Uprave globalnog EY-s Carminea Di Sibioa nivo zabrinutosti je “devet od deset”. Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen rekla je u utorak da Europska unija treba raditi i trgovati s Kinom na području čiste tehnologije i zalagati se za jednake uvjete za sve, a ne tražiti odvajanje od drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Dodala je da je Kina poticanje inovacija čistih tehnologija i proizvodnje postavila kao ključni prioritet u svom petogodišnjem planu, dominirajući u sektorima kao što su električna vozila i solarni paneli.

“Ali konkurencija na net-zero principu (op.a.) mora se temeljiti na jednakim uvjetima”, rekla je, dodajući da je Kina poticala energetski intenzivne tvrtke da se presele u Kinu obećanjima o jeftinoj energiji, niskim cijenama rada i blagim propisima. Dok istovremeno snažno subvencionira svoju industriju, Kina ograničava pristup svom tržištu za tvrtke iz EU-a, rekla je čelnica Komisije.

“I dalje ćemo morati raditi i trgovati s Kinom, posebno kada je u pitanju ova tranzicija. Dakle, moramo se usredotočiti na smanjenje rizika, a ne na odvajanje”, poručila je.

To je značilo korištenje trgovinskih i domaćih obrambenih alata EU-a, poput nedavno provedene uredbe o stranim subvencijama. “Nećemo oklijevati otvoriti istrage ako smatramo da su naša nabavna ili druga tržišta narušena takvim subvencijama”, rekla je von der Leyen u Davosu.

Desetljićima se okupljanje u Davosu odvijalo pod egidom jačanja međusobnih veza s ciljem rješavanja globalnih problema. S druge strane, elitizam i raskoš koji su pratile godišnje sastanke su povod kritičarima za ocjene da elite žive izvan stvarnosti. No, u tri godine od posljednjeg sastanka prije pandemije, globalne prilike bitno su se promijenile, a globalizacija krenula u suprotnom smjeru.

Iako u Davos dolaze zvučna imena politike i biznisa, njih oko 2700, primjetno je da nekih od najvećih nema zbog čega se sve glasnije mogu čuti ocjene da Davos gubi na relevantnosti u diskusijama o globalnoj klimi, krizama poput pandemiji, eksplozije troškova života, nesigurnoj opskrbi hranom te ratnim zbivanjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close