Gasi se još jedna vojvođanska institucija – Razvojna banka Vojvodine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2013. u 16:05
Guliver/Thinkstock

Razvojnu banku Vojvodine (RBV), čiji je većinski vlasnik vojvođanska vlada, preuzet će srbijanska Poštanska štedionica.

Razvojnu banku Vojvodine (RBV), čiji je većinski vlasnik vojvođanska vlada, preuzet će srbijanska Poštanska štedionica, što se u vojvođanskim političkim krugovima tumači kao još jedan nasrtaj na autonomiju Pokrajine, prenose u četvrtak vojvođanski mediji.

Do preuzimanja i gašenja RBV-a dolazi samo nekoliko dana poslije privođenja čelnih ljudi ove banke, koje Tužiteljstvo za organizirani kriminal sumnjiči da su Banku oštetili za milijunske iznose, odobravajući na nezakonit način kredite. "Zahtjevi za ostavkama članova vlade Vojvodine, koji su uslijedili odmah nakon privođenja čelnika RBV-a, uvjeravaju nas da je u pitanju politički obračun s legitimno izabranom većinom u Skupštini AP Vojvodine i vladi Vojvodine", priopćio je tim povodom pokrajinski tajnik za gospodarstvo i predsjednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin. On dodaje da će vojvođanska vlada s pažnjom pratiti epilog slučaja kako bi se ustanovilo je li RBV imala isti tretman kao i ostale banke u državnom vlasništvu, ili su određene razine vlasti činile sve da bi ona bila kompromitirana i uništena.

Čelnici vojvođanske vlade, pozivajući se na podatke iz Banke, ističu da nije pričinjena šteta jer je "izvršni postupak u tijeku, a ovlašteni procjenitelj u izvršnom postupku naplate kredita i izdanih jamstava pozitivno je procijenio njihovu naplativost". Preuzimanje i gašenje RBV-a za Srpsku naprednu stranku (SNS) je bio povod da ponovno zatraži raspisivanje izvanrednih izbora u Vojvodini, odnosno smjenu vlasti koju u pokrajini drži Demokratska stranka.

SNS je vladajuća stranka u Srbiji, no u Vojvodini je u oporbi i dulje vrijeme pokušava osporiti legitimitet pokrajinske vlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close